Merkel és Putyin is Magyarországra látogat

Nagyvilág - szerző: HH

Angela Merkel és Vlagyimir Putyin is hivatalos látogatást tesz Magyarországon. A német kancellár februári látogatásának témája ismert, míg az orosz államfő márciusi érkezését titok övezi. A PM válaszul közös demonstrációt szervez.

 

 

A német kancellár 2015 februárjára tervez látogatást a magyar miniszterelnöknél. Orbán Viktorral való tárgyalás fő témái a közigazgatás, a magyarországi államreform, az energetika, az ukrán válság és a hírszerzés lesznek a következő időszakban. A Kancellári Hivatal és a Miniszterelnökség egy konzultációs rendszert is kialakít a vitás kérdések és a magyar kormány olyan intézkedéseinek megtárgyalására, amelyek különösen érdeklik a német közvéleményt vagy a német kormányt − mondta Lázár János, Miniszterelnökséget vezető miniszter még szeptemberben. Az Oroszország elleni szankciók első meghosszabbítása márciusban kerül napirendre, de a kancellária tagadja, hogy ennek köze lenne Merkel látogatásához.

 

Korábban a Welt am Sonntag című német lap azt írta: Merkel Putyin kisöccsénél tervez látogatást. Ezzel arra a márciusra tervezett találkozóra utalt, amit Putyin tervez Orbán Viktorral megejteni. A találkozó témája nem ismert. A PM a „demokratikus ellenzéki pártokkal” és a civilekkel közös demonstrációt kezdeményez Putyin magyarországi látogatása ellen – jelentette be Szabó Tímea független országgyűlési képviselő kedden.