Rejtély: drónok jelentek meg Párizs felett

Nagyvilág - szerző: HH

Hétfő éjszaka drónok köröztek a párizsi Eiffel-torony és a Concorde tér felett valamint a Bastille-emlékmű és a Hadtörténeti Múzeum közelében, de több pilóta nélküli gép repült el az amerikai nagykövetség felett is. A hatóságok tehetetlenek.

 

 

A hatóságok az ügyben nyomozást indítottak, de egyelőre nem tudják, hogy kedvtelési célú repülőkről van-e szó, vagy hadászati esetleg hírszerzési bevetésről. Jean-Marc Tanguy, katonai szakértő úgy nyilatkozott: Október óta tapasztalni a jelenséget. Januárban az Elysée-Palota körül is észleltek hasonló, távirányítású gépeket, majd néhány nukleáris erőmű felett repültek el néhányan. Véleménye szerint irányítóik vagy profik, vagy a technika lelkes megszállottjai. Elképzelhetőnek tartja azt is, hogy vezetőik egyszerű fiatalok.

 

Nem tudni, egyszerű távirányítású kvadrokopterekről van-e szó, vagy önálló feladatvégzésre képes pilóta nélküli repülőkről – UAV-okról. Ez utóbbi, feltűnően nagy szárnyfelülettel rendelkező robotok a polgári felhasználásban kevésbé elterjedtek, mint a bármely játékboltban kapható négymotoros távirányítós légi alkalmatosság.