Ősztől más söpri a kéményeket

Belföldi hírek - szerző: HH/MTI

A kéményseprőket tömörítő szakmai szervezetek mielőbb választ várnak arra, hogy az új kéményseprő-ipari szerv továbbfoglalkoztatja-e a jelenlegi alkalmazottakat, mivel a törvénytervezet nem tartalmaz erre utalást – közölte a Liga Szakszervezetek.

 

 

Szerdán országos egyeztetést tartottak a lakossági kéményseprő-szolgáltatás ősszel esedékes átalakulásáról. Egy törvénytervezet értelmében ugyanis az idén

 

november 1-jétől a katasztrófavédelem venné át a lakossági kéményseprő-szolgáltatást,

 

ami a Liga szerint így országosan mintegy 1500 kéményseprőt sodorhat a teljes létbizonytalanságba. A szakszervezet által kiadott közlemény idézi Gaskó Istvánt, a Liga Szakszervezetek elnökét, aki elmondta: elvi megállapodás született arról, hogy a végrehajtás szakaszában a katasztrófavédelem együttműködik az érintett munkaadók és a munkavállalók képviselőivel.

 

Bérczi László tűzoltó dandártábornok az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság képviseletében jelezte: egyetértés van abban, hogy a szolgáltatás színvonala, az állampolgárok élet- és vagyonbiztonsága nem sérülhet. Mindenkinek munkahelyet kívánnak felajánlani, azon a területen, ahol eddig is dolgozott – tette hozzá.

 

A kéményseprő munkavállalókat magánkézben lévő magyar vállalkozások és önkormányzati tulajdonú cégek foglalkoztatják. Ezek a cégek az érdekképviseletek szerint a jogalkotói szándékkal ellentétben tönkre fognak menni, mivel a nekik meghagyott esetleges közületi munkából nem tarthatók fenn. A cégeknek pár hónaptól akár közel 10 évig terjedő élő megbízási szerződéseik vannak az ellátásért felelős önkormányzatokkal. Ha a tervezet változtatás nélkül lép hatályba, sérül a lakosság szakszerű kiszolgálása, élet- és vagyonbiztonsága – mutattak rá.

 

Felhívták a figyelmet arra is, hogy a katasztrófavédelemnek sem eszköze, sem szakembere nincs a szaktudást igénylő tevékenység ellátásához, ami nem sajátítható el “pár száz órás gyorstalpaló tanfolyam keretében”. A kéményseprőket tömörítő szakmai szervezetek – így a LIGA Szakszervezetekhez tartozó Heves Megyei Kéményseprők Szakszervezete, a Magyarországi Kéményseprő Mesterek Szövetsége (MOKÉSZ) és a Magyarországi Kéményseprők Országos Ipartestülete (MKOI) – egyebek között tudni szeretnék, hogy a kéményseprő-ipari szerv továbbfoglalkoztatja-e a jelenlegi alkalmazottakat.

 

Választ várnak arra is, hogy a jelenlegi állomány átvételével milyen feltételekkel alkalmaznák a dolgozókat, elismernék-e például a korábbi munkáltatóknál eltöltött éveket, rendeznék-e az egyéb munkavállalói terheket, így például a tanulmányi szerződésekből eredő kötelezettségeket és más, a munkáltatóval szemben fennálló anyagi kötelezettségeket – olvasható a közleményben.