Milliárdos internetfejlesztés Dél-Baranyában

Baranya - szerző: MTI

Harminckét település mintegy négyezer háztartása számára teremti meg Pécs, Szentlőrinc és Sellye térségében a későbbi szélessávúinternet-használat lehetőségét az úgynevezett optikai körzethálózat, amelynek kiépítését idén tavasszal kezdi meg a Távnet Kft.

 

 

Az Ayudate cégcsoporthoz tartozó, e projekt megvalósítására másfél évvel ezelőtt alakult Távnet közleményben arról adott tájékoztatást, hogy az őszig tartó, mintegy egymilliárd forintos, hetven százalékban európai uniós támogatást élvező fejlesztéssel százötven kilométernyi, föld alatt vezetett optikai kábellel teremtenek kapcsolatot a települések és az országos gerinchálózat között.

 

Az aggregációs pontok jellemzően az önkormányzatoknál lesznek, de a körzethálózathoz kapcsolódik minden általános iskola, Integrált Közösségi Szolgáltató Tér, eMagyarország Pont is – írták. Hozzátették: a lakossági és vállalati előfizetők kiszolgálására csak a helyi hozzáférési hálózatokkal van mód, ezek létrehozására ősztől nyílik lehetőség.

 

A Távnet kiemelte: a beruházás célja digitális közmű létrehozása olyan településeken, ahol a szélessávú, azaz a másodpercenkénti legalább 30 megabites internetkapcsolat eddig nem, vagy korlátozottan állt rendelkezésre.

 

A nagy sávszélességű infrastruktúra megteremtésével hozzájárulhatunk a helyi gazdasági aktivitás élénkítéséhez, a vállalkozások versenyképességének növeléséhez, s így közvetve a térség foglalkoztatási és növekedési kilátásainak javításához, az életminőség növeléséhez – hangsúlyozták.

 

Megjegyezték: a technológiailag „jövőálló”, a lokális, a regionális és az országos igényeket is kielégítő távközlési hálózat, valamint a később kiépülő helyi hálózatok hosszú távon garantálják a nagy sávszélességű internet használatát az intézmények, a háztartások és a vállalkozások számára.

 

A projekt részeként a helyi lakosság, a vállalkozások és a közintézmények dolgozói alapfokú informatikai, internet-használati képzésben vehetnek részt.