Ünnepélyes keretek között adták át az Ős-Dráva Látogatóközpont

Baranya - szerző: HH/MTI

Ünnepélyes keretek között adták át az európai uniós támogatással felépült Ős-Dráva Látogatóközpontot. Az Ormánság természeti valamint kulturális örökségeit őrző szaporcai komplexum a Duna-Dráva Nemzeti Park zöldmezős beruházásaként mintegy egymilliárd forintból épült fel, a látogatókat április óta fogadja.

 

 

Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter megnyitóbeszédében azt mondta, hogy a fejlesztés szervesen illeszkedik a kormány által támogatott több száz természetvédelmi, turisztikai célú beruházás sorába. Emlékeztetett arra, hogy az elmúlt hét esztendőben 38 milliárd forintot használtak fel ilyen célra, és bejelentette azt is, hogy 2020-ig további 46 milliárd forintot ad a kabinet e területeken különböző beruházásokra. Jelezte: a magyar történelemben még nem volt példa arra, hogy ilyen rövid idő alatt ilyen mértékű fejlesztés valósuljon meg természetvédelem, s az ehhez köthető turizmus tekintetében.

 

Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter

 

A tárcavezető azt mondta, az Ős-Dráva Látogatóközpont példaértékű beruházás abban a tekintetben, hogy egy nehéz helyzetben lévő tájegységen, térségben valósult meg, s alkalmas arra, hogy turisták tízezreit vonzza a jövőben. Utalt arra, hogy a fejlesztés kapcsolódik a 25 milliárd forintos, 45 ezer hektárt érintő Ős-Dráva programhoz, melynek lényege, hogy a vizes élőhelyek revitalizálásával, vízkormányzási rendszer kialakításával az Ormánságban fellendüljön a mezőgazdaság és az ökoturizmus.

 

Tiffán Zsolt országgyűlési képviselő, az Ős-Dráva Programért felelős miniszteri biztos arról szólt, hogy projekt segítségével a fejlődés útjára léphetett Ormánság, hiszen annak révén sikerült az itt élőknek felkutatniuk értékeiket, megmutatni önmagukat a világnak, nyomot hagyniuk. Kijelentette: a tájegység egy új kor hajnalán áll, hiszen a leszakadás száz évét követően a fejlesztéseknek köszönhetően ismét van jövője a térségnek.

 

Tiffán Zsolt országgyűlési képviselő, az Ős-Dráva Programért felelős miniszteri biztos

 

Egy olyan térségbe igyekszünk turistákat hozni, mely méltatlanul elfeledett – mondta Závoczky Szabolcs, a Duna-Dráva Nemzeti Park igazgatója, hozzátéve: mindent el fognak követni, hogy a régiónak egy alternatívát nyújtsanak, hiszen Siklós, Harkány és Villány nem lehet meg az Ormánság nélkül.

 

Závoczky Szabolcs, a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság igazgatója

 

A híres ormánsági templombelsők mintájára fakazettás mennyezettel díszített főépületben interaktív kiállítás segítségével ismerhetik meg az érdeklődők a térségre jellemző élőhelyeket, azok fajokban gazdag élővilágát, valamint a terület kultúrtörténeti, néprajzi értékeit. A látogatók bepillanthatnak a holtágat szegélyező mocsarak madarainak életébe, a víz közeli fás legelők különlegesen fajgazdag életközösségébe, és képzeletben a fás ligeterdők árnyas lombjai alatt is sétát tehetnek.

 

Korszerű eszközökkel felszerelt, hatvan fős oktatóterem ad otthont környezeti nevelési programoknak, ismeretterjesztő előadásoknak. Az épület kilátótornyából a bemutatóközpont területét és a környező tájat csodálhatják meg az érdeklődők. A látogatóközpontban játszótér, és tűzrakó helyek szolgálják a kikapcsolódást, emellett a főépület körül hagyományos tájfajtákból álló gyümölcsös, valamint fűszer- és gyógynövénykert is létesült.

 

A látogatóközpontban szemügyre vehetik az érdeklődők az állattartás, rétgazdálkodás, gyümölcstermesztés, méhészkedés, kosárfonás, fűszer- és gyógynövénytermesztés eszközeit is. Bárki kézbe veheti, kipróbálhatja a tárgyakat és megtapasztalhatja, miként hasznosították a régiek a természet adományait.

 

A régi magyar háziállatokat bemutató majorban tekinthetőek meg azok a ma már ritkán látható állatok – mint a szürkemarhák, mangalica sertések, hucul lovak, régi juh- és baromfifajták – amelyek a térségben élők mindennapi megélhetését segítették egykor.

 

A látogatóközponthoz három tanösvény kapcsolódik, amelyek bejárása során a látogatók élményekkel és ismeretekkel gazdagodva fedezhetik fel a Dráva természeti értékeit, a hagyományos gazdálkodás világát, valamint az Ős-Dráva program megismerésére is lehetőség nyílik. Utóbbi például azt mutatja be, miként használták a múltban a természet erőforrásait, s milyen hatást gyakorolt a környezetre és az élővilágra a folyószabályozás.

 

A DDNP munkatársai a látogatóközpontban természetismereti, környezeti nevelési programokat, a környéken gyalogtúrákat szerveznek, valamint iskolai oktatást kiegészítő gyakorlati foglalkozásokat, szakmai kutatásokat, terepgyakorlatokat tartanak az érdeklődőknek.