Idén is lesznek lakosság és turista közeli szolgálatok

Helyi - szerző: HH

Több, mint tíz éve sikeres a Siklósi Rendőrkapitányság kerékpáros programja. A Harkányban élőknek vagy oda rendszeresen látogatóknak megszokott látvány, hogy a település turisták által kedvelt kerületeiben – elsősorban a strandon és a belvárosban – kerékpáros rendőrökkel találkozhatnak.

 

A Tourist Police stadion a fürdőben – némi felújítás ráfér

 

A Siklósi Rendőrkapitányságon nyolc évvel ezelőtt indították a Tourist Police programot, a kerékpáros járőrszolgálat története Harkányban pedig több, mint tíz évre nyúlik vissza. Általában hétvégeken, nappali időszakban – a gépkocsizó és gyalogos szolgálatot megerősítve – óvják a rendőrőrs munkatársai két keréken a biztonságunkat.

 

Az idegen nyelveket is beszélő járőrök többnyire közterületi szabálysértések miatt intézkednek, de szerepük van a harkányi víkendtelepen történő bűncselekmények számának visszaszorításában is, hiszen a kerékpáros szolgálattal sikerült a bűnelkövetők számára kevésbé kiszámíthatóvá tenni a rendőrök mozgását.

 

A kerékpáros rendőrök a lakosság számára is elérhetőbbek, sok esetben nyújtanak felvilágosítást a településre látogató vendégeknek is. Naponta visszatérően járőröznek a strandfürdőben, ahol együttműködnek a Tourist Police pavilonban dolgozó diákokkal. Az idei kétkerekű szolgálat várhatóan júliusban indul és szeptemberig tart.

 

A korábbi évek kedvező tapasztalataira alapozva július 1-től idén is a vendégek szolgálatába áll a Tourist Police. A jellemzően több idegen nyelvet is jól beszélő fiatalokból szervezett strandszolgálat közvetlen kapcsolatot teremt a fürdő vendégei és a hatóságok között, pontos tájékoztatás és segítség lehetőségét nyújtva a hozzájuk fordulók számára.

 

Az elmúlt években érezhetően csökkent a strandfürdő területén elkövetett bűncselekmények száma, melyben fontos szerepet játszott a hivatásos járőrök strandra szervezett, visszatérő ellenőrzésén túl a Police Tourist intézménye is – mondta lapunknak Horváth János rendőr alezredes. A Harkányi Rendőrőrs vezetője hozzátette: a nyári idegenforgalmi szezonban egy civil ruhás siklósi bűnügyes kolléga is erősíti a helyi őrs állományát, aki az azonnali ügyintézés és intézkedés mellett a bűnmegelőzésben is komoly feladatot kap.