Áder Villányban: a borászatnak is fel kell készülni a klímaváltozás hatásaira

Baranya - szerző: HH/MTI

A klímaváltozás hatásaira való felkészülés fontosságát hangsúlyozta a hazai szőlő- és bortermelésben Áder János köztársasági elnök kedden Villányban, ahol a környék borászaival találkozott.

 

 

Érdemes figyelni más országok bortermelő területeit, a klímaváltozás ezen régiókra gyakorolt hatásait és levonni a megfelelő következtetéseket - mondta a köztársasági elnök újságíróknak, miután Bock József pincészetében a villányi és szekszárdi borvidék borászaival találkozott.

 

Áder János úgy vélte: az éghajlatváltozásra adott válaszként idővel Magyarországon is szárazságtűrőbb, ellenállóbb szőlőfajták telepítésére, az öntözéses gazdálkodás fejlesztésére lehet szükség. Egyre több cikk jelenik meg a világsajtóban, hogy Ausztrália, Dél-Afrika és más országok a globális felmelegedés okozta gondokkal küzdenek, tehát az, ami ma például Toscanában probléma, 15-30 év múlva Villányban is az lehet – jegyezte meg.

 

Heimann Zoltán szekszárdi borász elmondta, hogy az éghajlatváltozás következményeként átalakulóban van a négyévszakos modell: időként nagyon sok, máskor nagyon kevés a csapadék, komoly a jégeső veszélye és új kórokozók jelennek meg. A felmelegedés miatt a szőlőnek nagyon magas lesz a cukorfoka, az abból készülő bornak pedig az alkoholtartalma, amit a fogyasztók nem kedvelnek, mert a bor elveszítheti üdítő jellegét”. Szekszárdon a kadarka, a kékfrankos mostanában nagyobb hangsúlyt kap, ezek tipikusan azon fajták közé tartoznak, amelyek a változásra izgalmas, jó válaszokat tudnak adni – közölte.

 

A borkészítéssel fél évszázada foglalkozó Tiffán Ede villányi borász a találkozón megjegyezte: Villányban eddig a klímaváltozás pozitív hatásait érezték. Amíg korábban öt évjáratból egy-kettő, addig mostanában három-négy nevezhető nagy évjáratnak.

 

Gere Attila villányi borász azt mondta, ő nem érzi az éghajlatváltozás hatását, ugyanakkor Vesztergombi Ferenc szekszárdi borásszal együtt azt szorgalmazta, hogy a jövőben fektessenek nagyobb hangsúlyt a vízgazdálkodásra.

 

A találkozón megjelent borászok egyetértettek abban, hogy a változásokra fel kell készülniük, bár ez szerintük jelenleg még nem jelent sürgető feladatot. A köztársasági elnök a találkozó után látogatást tett a Villányhoz közeli Palkonyán, amely 2007-ben Európa egyik kulturális faluja volt.