Elrejtett négyzetmétereket borítanak térkővel

Helyi - szerző: HH

Három termékmintát kerülgetünk az önkormányzat udvarán: valaki megint tízmilliókat szeretne zsebre tenni a szemmel láthatóan magas minőségű térkövekért – gondolhatnánk. A valóság azonban más. Egész biztos, hogy nem tudta, de országszerte keresett az a Harkányban gyártott térkő, ami lassan a saját városában is ismertté válik.

 

 

A korábban terehegyi vállalkozásra az önkormányzat is felfigyelt, most pedig az óvoda hátsó járdáját burkolják a nem vett, hanem immáron saját munkaerővel és saját alapanyagból – kapaszkodjon: anyagköltségért, szakember által – gyártott térkővel.

 

Miközben komplett belvárosi út- és járdaszakaszok járhatatlanok a kráterektől, vagy biztonságos közlekedésre alkalmatlanok a minőségük miatt, vagy amíg az előző rezsim ideje alatt importkövekből hatvanmilliókért lett burkolva a bukott kampány sztrádája, addig Harkány egy szegletében tizenöt – igen, tizenöt – éve gyártottak térköveket.

 

Egyszerű, egymásba forduló, vagy színes betétkővel díszített, esetleg érdesített felületű, márvány hatását idéző – igényes, mondhatni prémium kategóriás térkövek kerülnek ki az ipartelepről. Ott kapott helyet ugyanis a korábban vállalkozásként, most pedig az önkormányzat kötelékében dolgozó terehegyi Csík Zoltán és üzeme, aki harmincféle mintában állít elő tér- és szegélyköveket, és akitől megtudtuk: megfelelően kiválasztott munkaerővel óránként huszonöt négyzetméter térkő állítható elő, bármely mintából.

 

Az üzem március óta működik jelenlegi helyén, és mivel a korábbi városvezetőkkel hiába vette fel a kapcsolatot, csak most kezdték el a helyi gyártású térköveket helyben felhasználni. Az első helyek egyike az óvoda, melynek hátsó járdáját napjainkban rakják le vele. Remmert Ferenc, Harkány alpolgármestere ezt megerősítve elmondta: a térköveket egyelőre saját felhasználásra kezdte az önkormányzat gyártani – valóban saját alapanyagból.

 

Belegondolni is hajmeresztő, hogy az évtizedek alatt elhanyagolt, akut problémát jelentő járdák burkolata pályázatok és mutyi nélkül, támogatott munkaerővel és anyagköltségen megoldható lett volna. Sétáljunk végig a főutca melletti szervizutakon vagy a Zsigmondy sétányon, nézzük meg az iskola melletti területeket amit parkolónak használnak egyesek, vagy épp menjünk be a fürdőbe és gondolkodjunk el rajta: valóban nem volt tizenöt évig szükség a Harkányban gyártott térkőre? Gondoljunk csak bele: az országban először nekünk lehetne Harkányi címeres és fürdőlogóval készített térkövünk.

 

Az óvodai járdával próbaidőszakába léphet köztereink burkolása, mely kapcsán Hegyi Ákos, a Harkányi Gyógy- és Strandfürdő Zrt. vezérigazgatója úgy véli, a fürdő is a vásárlók potenciális sorába állhat. Első fejlesztendő területként a Zsigmondy sétány felőli részt jelölte meg, ahol már korábban is jelentkezett igény a térköves burkolatra.

 

Ön hol tudna még elképzelni térkő burkolatot? Várjuk építő jellegű hozzászólásaikat!