Horvátország a Viharra emlékszik

Nagyvilág - szerző: HH

Horvátország lobogójának ünnepélyes felvonásával kezdődött meg Kninben a Vihar hadművelet 20. évfordulójára rendezett állami ünnepség. A húsz évvel ezelőtti hadműveletben a horvát hadsereg visszafoglalta a horvátországi szerb szakadárok kezén lévő terület nagy részét és annak fővárosát, Knint.

 

 

A szerb politikát 1986 után Slobodan Milosevic határozta meg. A nacionalista vezér fő céljának Nagy-Szerbia megteremtését tekintette. A szerbek 1990-ben autonóm kerületeket hoztak létre, 1991. december 19-én pedig kikiáltották a Krajinai Szerb Köztársaságot, melyet egyetlen állam sem ismert el.

A Vihar fedőnevű hadművelet – melyben a horvát hadsereg 130 ezer katonája vett részt – 1995. augusztus 4-én kezdődött. Több száz tank és páncélozott jármű és 1800 tüzérségi fegyver mellett mintegy 50 hadászati repülővel indított támadás hamar áttörte a szerb védelmi vonalakat.

 

A katonai akciót követően immáron békés úton, az ENSZ felügyelete mellett a Duna menti elfoglalt területeket is  – Kelet-Szlavóniát, Baranyát és Nyugat-Szerémséget – egyesítették Horvátországgal. Ez utóbbi folyamat 1998. január 15-ig tartott.

 

Az állami ünnepséget számos kulturális műsor és múzeumi kiállítás-megnyitó kíséri, este pedig koncerteket tartanak.