Ideiglenes határellenőrzés, leállított vonatok Németországban

Nagyvilág - szerző: HH/MTI

A menekültválság nyomán Németország ideiglenesen ismét határellenőrzést vezet be – jelentette be vasárnap este Thomas de Maiziere német belügyminiszter. Az osztrák vasúttársaság közölte: Németország vasárnap 17 órától leállítja a vasúti közlekedést Ausztria felé, valamint az irányába történő vasúti közlekedés is szünetel.

 

 

Az intézkedés súlypontja a német-osztrák határ, célja pedig a Németországba igyekvő emberek áradatának korlátozása, és a beutazás rendezett keretek közé szorítása. Erre biztonsági okokból is sürgősen szükség van – mondta a német belügyminiszter, kiemelve, hogy a határellenőrzés ideiglenes visszaállítása mindenben megfelel a belső határellenőrzés nélküli schengeni övezetről szóló előírásoknak.

 

Thomas de Maiziere kijelentette, hogy Németország egyáltalán nem illetékes az EU-ba érkező, menedéket kereső emberek legnagyobb részének ügyében. Hangsúlyozta, hogy a menekültügyet szabályozó dublini előírások továbbra is érvényesek, és ezeket minden tagországnak be kell tartania, a menedéket kereső embereknek meg tudomásul kell venniük, hogy nem választhatják ki, melyik uniós tagországban kérnek menedékjogot.