Fürdőfejlesztés: lépésről lépésre

Helyi - szerző: KT

Egy kis családi csúszda felépítésének tervéből cseperedett fel a két fejlesztési ütemben megvalósuló, hét elemet felsorakoztató élménypark elképzelése. Az első ütem ma veszi kezdetét egy szalag kifeszítésével, és októberben két vadonatúj csúszda átadásával fejeződik be. A második lépés további öt csúszda üzembe helyezését jelenti.

 

 

Év elején az önkormányzat a fürdővel együttműködve döntött a csúszdák beruházásáról. A szezonban nem volt értelme az eredeti elképzelések megvalósításának. Egyrészt a Lepke medence miatt sem, másrészt pedig adott volt egy pályázat, amiben a Lepke melletti csúszda építése is szerepelt. Összemosva a kellemeset a hasznossal sikerült lebeszélni a többi partnert – mint az önkormányzatot és a felügyelőbizottságot is – arról, hogy csak ne ez az egy szem, a megújult burkolatú Lepkébe érkező csúszda épüljön meg. Ez a már meglévő építési engedéllyel rendelkező, három és fél méter magas családi csúszda lett volna – idézte fel Hegyi Ákos, a Harkányi Gyógy-és Strandfürdő Zrt. vezérigazgatója.

 

Egyértelművé vált, hogy marad elég pénz

 

A Lepke burkolatának cseréjére beérkező árajánlatok egyértelművé tették, hogy marad elég pénz egy komolyabb csúszda megépítésére. Az önkormányzat elfogadta azt a javaslatot, hogy a csúszdaépítést teljesen válasszák le a felújítás projektjéről. A hatóságok hozzájárulásával az a döntés született, hogy a meglévő, stabil és használható tornyot meghagyják és arra építkeznek. Az arról induló két csúszda egyikét még tavaly elbontották, a másik ugyan idén még rendelkezett használati engedéllyel, de katasztrofális, használhatatlan állapotban van. A megmaradt csúszdarészt egy teljes egészében ugyan olyanra cserélik, a másik fele pedig egy új, azóta Hagyma néven elhíresült élményelemet kap.

 

Kihirdették a közbeszerzési pályázat nyertesét

 

Az első ütem pályázatára három cég adott be árajánlatot. A Dialcont Kft. és a Szavini Komplex Uszodatechnikai Kft. nem tett eleget egy hiánypótlási felhívásnak, a 37,477 milliós munkálatokat a budapesti Eleven Kft. kezdheti meg.

 

A beérkezett árajánlat szerint a kormányhatározatban megítélt támogatáson felül ez a projektrész további kétmillió forintot igényelt, melynek biztosításáról csütörtökön döntött a képviselő-testület – tájékoztatott dr. Markovics Boglárka, Harkány jegyzője.

 

Mint ismeretes, decemberben a kormány határozatban ítélt 215 milliót a felújításra, melyet az önkormányzat korábban 20 millió forint önrésszel egészített ki. Ebből a Lepke medence burkolata újult még és most megvalósul a csúszdaépítés fentebb vázolt első üteme.

 

Jövő héten kezdődnek a munkálatok

 

Ma már leválasztásra kerül a munkaterület és a fürdő elkezdi az előkészületi munkákat – tájékoztatott Hegyi Ákos. A vezérigazgató hozzátette: szeptember 22-én már a pályázat nyertese is felvonulhat és kezdődik az effektív munka. A csúszda telepítésére mintegy két hét van szükség. Egy hét a szerkezet építése és az alapozás valamint a hozzá kapcsolódó technológiai idők, és újabb egy hét a csúszdák elemeinek összeszerelése. Ezt követi egy szigorú próbaüzem, amit októberben meg kell kezdeni.

 

A gépészet korszerűsítése nem történik meg az első fejlesztési ütemben, így egy időben csak egy elem lesz üzemeltethető: vagy a Hagyma, vagy a kicserélt bal oldali csúszda.

 

Összegezte: a csúszdát október közepéig üzembe kell helyezni, majd hónap végére meg kell lennie a használatbavételi engedélynek is. November közepén már az állam felé való elszámolásnak is meg kell történnie, amivel az első ütem lezártnak tekinthető. Novemberben veszi kezdetét a fejlesztések második üteme: az arra vonatkozó közbeszerzés előtt el kell döntenünk, hogy az a gyártó és technológia, valamint az a cégcsoport, aki az első ütemben szerepelt megfelelő-e számunkra és tovább dolgozunk-e vele – mondta a vezérigazgató.

 

A második etappal kapcsolatban Hegyi Ákos leszögezte: februárra meg kell lennie a kivitelezőnek és március második felében neki lehet látni a kivitelezési munkáknak. Ezeknek megfelelően legkésőbb március elsején állnia kell a második ütem további öt csúszdájának. Ez már saját erős beruházás lesz, melyet ha kell és módjában áll, a fürdő is kiegészít az új burkolatok és járdák valamint megannyi tereprendezés elő- és utómunkálatai mellett.