Jugoszlávia bombázása óta nem vonult be amerikai légierő ekkora erővel Magyarországra

Belföldi hírek - szerző: HH

Tucatnyi amerikai A–10-es harci repülő és több száz fős kiszolgáló személyzet érkezik Magyarországra – értesült a Magyar Nemzet. A lap szerint a két hónapos magyarországi tartózkodásuk lesz Jugoszlávia bombázása óta az amerikai légierő legnagyobb jelenléte országunkban. Úgy tudják, az első gépek már jövő héten landolhatnak.

 

fotó: AFP

 

Az akcióról a kormány az Atlanti elszántság (OAR) fedőnevű szövetségi hadművelet keretében dönthetett, amelyre az ukrajnai válsággal összefüggésben életbe léptetett NATO-intézkedések miatt került sor. Erre utal a 2015. évi, határátlépéssel járó csapatmozgások engedélyezéséről szóló 1763/2014-es kormányrendelet október 8-i módosítása, mely bevezette az „Amerikai OAR gyakorlat” sorát az év utolsó negyedévére jelezve, ezer főt megjelölve.

 

Az MNO szerint mindez az A-10 repülők érkezésére utal, melyeket még a szovjet tankok ellen vetettek be. Az amerikai légierő még 1997-ben kötött egyezményt Oroszországgal, amely tiltja az állandó haderő állomásoztatását a közép-európai térségben, így a gépeket csak rotációs rendszerben delegálhatja ide. Februárban ezek a gépek Romániába érkeztek, ahova néhány F15 is érkezett – ezekből Kecskemétre is jött kettő. Az A-10-esek múlt hónapban Észtországba mentek tovább, onnan várhatóak Magyarországra.

 

A gépek a sejtések szerint két hónapig maradnak Kecskeméten és Pápán.