Jöhet a tél, minden készen áll

Baranya - szerző: HH

A Magyar Közút Nonprofit Zrt.-nél megkezdődött a téli időszámítás. Rendbetették és beüzemelték a speciálisan téli feladatokat ellátó munkagépeket, téli felszereléssel látták el univerzális járműveket, melyeket mérnökségenként alapos ellenőrzésnek vetettek alá – tájékoztat a vállalat.

 

 

2015. november 2-ától téli üzemmódban dolgoznak a Magyar Közút Nonprofit Zrt. szakemberei. A társaság kezelésében lévő több mint 31.000 kilométernyi országos közúthálózat, vagyis a gyorsforgalmi, a fő- és a mellékutak üzemeltetési és fenntartási feladatait látja el.

 

Többek között arról is gondoskodunk, hogy a kezelésünkben levő úthálózatot a közlekedők – lehetőség szerint – akadálytalanul és biztonságosan vehessék igénybe télen is. Ez nem kis feladat, hiszen a gondos felkészülés ellenére, az évszakra általában jellemző módon olykor rendkívüli időjárási viszonyok mellett, nem mindig lehet minden közlekedő igényeit egyszerre kielégíteni. A téli időszakban a síkosságmentesítésben és a hóeltakarításban országosan 625 darab saját gépünk vesz részt, továbbá 494 kollégát alkalmazunk határozott időre.

 

A Baranya Megyei Igazgatóság – a többi megyei igazgatóságunkhoz hasonlóan – 2015. november 2. és 2016. március 15. között az időjárás függvényében huszonnégy órás folyamatos ügyeleti szolgálatot tart fenn. A megye üzemeltetési és fenntartási feladatait négy mérnökség, Harkány, Mohács, Pécs-felső és Szentlőrinc látja el. Kiemelendő, hogy Baranya megyében az M6 és M60 gyorsforgalmi utakat nem társaságuk, hanem koncessziós társaság, a Mecsek Autópálya Üzemeltető Zrt. üzemelteti, leszámítva az 58. sz. főút és Péterpuszta közötti utolsó 1,8 km hosszú szakaszát. Ez az idei évben átadott új útszakasz.

 

A fontosabb utak jönnek először

 

A hóeltakarítási munkákat nem egyszerre, hanem az Országos Közutak Kezelési Szabályzatának megfelelően először az autópályákon, autóutakon, majd a főutakon, utána a forgalmasabb mellékutakon, végül az alacsonyabb úthálózati szereppel rendelkező bekötőutakon látják el. Üzemeltetői feladat az utak járhatóságának biztosítása, ami nem egyezik meg azzal az igénnyel, hogy minden esetben mindenhol száraz, fekete útburkolattal találkozunk.

 

Így ellenőrzik

 

A megyében összesen 1.629 kilométernyi úthálózatot kezel a társaság. Őrjáratos védekezési rendszerben 525 kilométert, rajonos rendszerben 1.046-et, úgynevezett „fehér út” rendszerben mintegy 60 kilométert.

 

Az őrjáratos rendszerben kezelt utakat rendszeresen ellenőrzik, a védekezés az út teljes hosszán és szélességében történik a síkosságtól függően, szükség szerint. A rajonos rendszerben kezelt utakat az útellenőrökön kívül az időszakonként kivezényelt elhárító gépkocsik ellenőrzik, a síkosság elleni védekezés az út veszélyes részeire terjed ki, mint például veszélyes ívek vagy az emelkedők. A fehér út olyan kisforgalmú út, amely ellenőrzése csak az útellenőrzés gyakoriságával történik meg. A fehér úton kizárólag hóeltakarítás történik, melyen így biztosítják a szakemberek az egy nyomon történő járhatóságot.

 

A hófúvások eltakarítása az egyik legnehezebb és legidőigényesebb feladat, amelyet szintén csak akkor tudnak hatékonyan elvégezni, ha már megszűnt az erős szél. Megelőzésképpen helyeznek ki a korábbi évek tapasztalatai és anyagi lehetőség szerint a leginkább érintett útszakaszok mellé a hófogó rácsokat, illetve hálókat, azaz a mobil hóvédműveket. Ahol erre lehetőség van, ott hófogó erdősávot is telepítünk. A hófogó rácsok 30-50 kilométeres óránkénti széllökésekig tudják ellátni funkciójukat.

 

Az eszközök is készen állnak

 

A síkosság elleni védekezésre Baranya megyében 33 darab nagyteljesítményű, kettős rendeltetésű – ekéző és szóró – tehergépjármű és 9 darab rakodógép áll rendelkezésre. A hóakadály megszüntetésére 7 darab önjáró hómarót is be tudnak vetni. Ezen felül esetenként több vegyes típusú bérelt gép is igénybe vehető.

 

Az ipari sót a mérnökségi telephelyeken zárt, fedett sótárolókban tárolják. Útszóró sóból 4.264 tonna, míg kalcium-klorid granulátumból 14,9 tonna nyitókészlettel rendelkezik a megye. Ezen felül 986 tonna érdesítő anyag – homok és zúzalék – a betárolt készlet.

 

Csak ha fontos

 

A közútkezelő kér minden autóst, hogy hóhelyzet esetén a lehetőségeket alaposan megfontolva keljenek csak útra, ezzel komoly veszélytől és kellemetlenségektől óvhatják meg magát és gépjárművét egy-egy autós. Amennyiben már megtörtént a baj és elakadt valahol, segítséget a helyileg illetékes önkormányzattól vagy a katasztrófavédelem szakembereitől a 112-es vagy a 105-ös segélyhívó telefonszámon kérhet.

 

Utazás előtt minden esetben tájékozódjanak az aktuális útviszonyokról. Ezt megtehetik a www.utinform.hu oldalunkon, de az akadályokról és a hóhelyzetről lapunk is folyamatosan ad tájékoztatást. A leggyorsabban és személyre szabottan azonban továbbra is telefonon szerezhetnek információkat a közlekedők. Útinform szolgálat és megyei diszpécserszolgálat 0-24 órában várja a hívásokat, készséggel állnak a betelefonálók rendelkezésére.