Így változna meg 600 millió forintból a Muslica sor

Helyi - szerző: HH

Kizárólag a fürdőn kívüli fejlesztésekre fordítható a kiemelt gyógyhelyeket megcélzó pályázat – tájékoztatta Harkány képviselő-testületét Albrecht Ferenc. A műszaki osztály vezetője ismertette: a jelenlegi elképzelések szerint 600 millió forintra pályázna az önkormányzat.

 

 

Hétfői ülésén Harkány képviselő-testülete egyöntetűen megszavazta annak a 100 millió forintnak a jövő évi költségvetés terhére való biztosítását, mely a kiemelt gyógyhelyek fejlesztésére kiírt pályázat megvalósításához szükséges. A tervek szerint 600 millió forintra pályázna Harkány, melynek előzetesen kalkulált önerejét biztosítaná a költségvetési sor.

 

Még nem véglegesek az elképzelések

 

A szigorú pályázati feltételeknek összhangban kell lenniük a már meghatározott területfejlesztési elképzelésekkel és a már lefektetett stratégiai valamint területrendezési koncepciókkal is. Ezeknek megfelelően a pályázat elnyerésével interaktív módon valamint a Bajcsy-Zsilinszky utca megújult belső sétányának kialakításával is megelevenedne a Harka legenda, míg a muslinca sor épületeinek helyére új pavilonok, parkosítás, a főbejárat elé pedig egy látványos szökőkút is kerülne. A fejlesztések a fürdő Bartók Béla utcai oldalát is érintenék: itt a járda kapna új burkolatot párhuzamosan a zöldterületek rehabilitációjával.

 

A tervek a fürdő teljes keleti utcafrontját magába foglalják. A parkosítás és az új térburkolat mellett a pavilonsorban helyet kapna egy új vizesblokk, egy interaktív kiállítótér és a pályázat kötelező elemeként egy kávéház és a helyi ajándéktárgyakat, gyógytermékeket bemutató bolt is. Itt épülne meg egy interaktív gyerekjátszóház és egy felnőtteknek szóló pihenő-szolgáltató helyiség is, melynek funkcióját csak a koncepció véglegesítésével döntik majd el.

 

A kiemelt gyógyhelyek fele nyerhet

 

Dr. Ruszinkó Ádám, a Nemzetgazdasági Minisztérium turisztikai helyettes államtitkára a Magyar Fürdőszövetség múlt heti, Harkányban tartott őszi közgyűlésén kifejtette: az összesen 15 milliárd forintos keretből most mintegy 7 milliárdot hívhatnak le a kiemelt gyógyhelyek.

 

Rámutatott, hogy jelenleg 19 ilyen település mellett egy tovább éppen minősítésre vár. Ezek fejlesztési igényeik ismeretében a rendelkezésre álló, egyenlő arányban szétosztott keret csak annyi támogatást jelentene számukra, ami nem lenne elég egyik település elképzeléseinek megvalósítására sem, ezért reálisan csak a gyógyhelyek mintegy fele részesülhet első körben kedvező, valóban a fejlesztést segítő elbírálásban.

 

Így bírálják el

 

A beérkező pályázatokat egy bonyolult pontrendszer alapján bírálják el, ahol eltérő pontszámmal vannak támogatható és támogatást nem élvező célok, különböző eloszlással és százalékos támogatási aránnyal. A legtöbb pontszámot és támogatottságot a helyi sajátosságokat is magába foglaló, innovatív és interaktív turisztikai fejlesztések élvezik, amik az ide látogató turisták számára nyújtanak élményt, lehetőleg a fürdő nyitvatartási idején túl.