Az első ütem már év végén elkészül

Helyi - szerző: HH

A harkányi fürdő három szakaszban újul meg. A 2016-os csúszdafejlesztés után ez év végére láthatóak leszenek a bruttó 300 millió forintból történt változások is, a második ütemet pedig az elmúlt év végén megítélt egymilliárd forintos állami támogatásból finanszírozzák.

 

A harmadik ütemben megvalósuló külső medencék korai látványterve.

 

A harkányi fürdő jelenlegi szakaszában három fő irányt vetítenék előre – mondta Marosi András. Az igazgató a legutóbbi közmeghallgatáson ismertette: a gyógyfürdő és a strandi rész mellett a szervezeti felépítés fejlesztése is fontos szempont.

 

A fürdő fejlesztésének teljes díja – tervezői becslések szerint – 2,8 milliárd forint. Az eddig megkapott 1,3 milliárd forintot kell úgy felhasználnunk, hogy minden egyes beruházási szakasz végére használható és kompakt egységet alkosson amit létrehozunk – részletezte.

 

 

A tervek jogerőre emelkedtek, a fejlesztés első szakasza a közbeszerzés elkészítése és lebonyolítása. Először a kettes épület alsó szintjének felújítása, a gyermekvilág és egy pihenő rész kialakítása veszi kezdetét. Ehhez hozzátartozik a lapostető felújításának első üteme is, melynek mintegy kétharmadán tapasztalható leázások teszik használhatatlanná az emeleti részt.

 

A kör alakú épületrészhez kapcsolódó gyermekvilág két, egybefüggő medencét rejt: míg a felső a kisebbek számára jelent önfeledt szórakozást, a kalózhajót is magába foglaló alsó a nagyobbakat várja majd. Ez az ütem 2017 végére készül el.

 

A második ütem valósul meg az egymilliárd forint felhasználásával. Tetőt kap a hármas, meleg vizű kültéri medencék egyik fele is, ahol egy hullámos szerkezet óvja a későbbiekben két részre osztott medencét, a kaland- és élményfürdőt.

 

Az ütemtervben szerepel a kettes épület büfé és medenceterek közötti átjáró kialakítása, és olyan elemeket is tartalmaz, mint a díszburkolat valamint gépészeti berendezések.

 

A harmadik ütemben zárul az épületrész tetőszerkezetének rekonstrukciója, de a tervezés és közbeszerzés mellett a földszinti wellness, öltöző és büfé, vízgépészet valamint lépcsőház kialakítása, a bejárati előcsarnok, orvosi rendelők és várók, üzlethelyiségek átalakítása is szerepel.

 

Szintén az utolsó ütem tartalmazza az épületrész melletti gyermekmedencék kialakítását, összesen mintegy másfél milliárd forint felhasználásával. Erre az ütemre egy újabb állami támogatásig azonban várni kell.