A csökkenő normatívák nem kedveznek Harkány költségvetésének

Helyi - szerző: HH

Harkány képviselő-testülete a ma délutáni ülésen egyhangúlag elfogadta a város idei költségvetését. Az egyensúlyba hozott gazdálkodás amellett, hogy komoly megszorításokra is kényszerül, jelentős tartalékokat is felsorakoztat.

 

Harkány 2017-es évi költségvetését az idegenforgalmi adó kiegészítésének csökkenése nem érinti kedvezően, az idei év gazdálkodásából ez mintegy 52 millió forint kiesést jelent – mutatott rá Baksai Tamás arra a kormányzati döntésre, miszerint a beszedett idegenforgalmi adó minden egyes forintját az állam ezen túl nem 1,55, hanem 1 forinttal egészíti csak ki.

 

Csökkent a zöldfelületek karbantartási normatívája is, mely az előző évhez képest 16,4 millió forinttal lett kevesebb. A központi költségvetés nem biztosított forrásokat a kötelező béremelések többletkiadásainak fedezetéhez sem – foglalta össze a polgármester.

 

Ez jelentkezik mind az önkormányzatnál, mind az önkormányzat által működtetett szolgáltatásoknál – mint például a családsegítő szolgálat vagy a gyermekjóléti ellátás, de a hétvégi és éjszakai háziorvosi ügyelet kérdésénél is feladatot jelentett. Ha ezeket a tételeket összeadjuk, az a kép rajzolódik ki, hogy nagyságrendileg százmillió forintról kellett gondoskodni a költségvetés tervezése kapcsán, amit más forrásból kell előteremteni a bevételek növelése vagy megtakarítások elérése révén – fogalmazott Baksai Tamás. Az adók mértékének nem, de a beszedés hatékonyságának növelésére kértem intézkedési tervet a jegyző asszonytól – tette hozzá.

 

A legnagyobb tétel a Harkányi Városgazdálkodási Zrt. támogatási normatívájának csökkentése, ahol 20 millió forinttal kevesebb szerepel.

 

Nagyon feszes gazdálkodást kell követnünk a 2017. évben. Jelenleg a költségvetés egyensúlyban van – szögezte le Baksai Tamás. Mint jelezte, a beadott és nagy valószínűséggel 2018-as évre is átnyúló pályázatok önerőivel biztos lábakon áll a város, míg ugyanez meghatározza a jövő évi költségvetés jelentős hányadát is.

 

A pályázati kiadásokkal kapcsolatban bejelentette: a Magyar Kézilabda Szövetséghez benyújtott pályázat kedvező elbírálásának köszönhetően hamarosan megújul a sportcsarnok teteje.

 

Urmankovics Ágota, a pénzügyi osztály megbízott vezetője a testületi ülésen jelezte, a kiadási oldalon megjelent a Ságvári üdülőtelep szennyvízhálózatának kiépítése, mely 8 millió forint lakossági hozzájárulás mellett önerős beruházás. Mint megjegyezte, szociális támogatás gyanánt 17,3 millió forintot kap a város, melyből 15 milliót három területen – házi segítségnyújtás, családsegítő és gyerekjóléti szolgálat – a villányi társulásnak kell átadni. A fennmaradó összeg nem volt elég a települési támogatások 8 milliós igényének kielégítésére, más sorból kellett azt kigazdálkodni.

 

A rendezvényekhez kötődően a Harkányi Szabadegyetemet emelte ki, az azt rendező alapítvány 1,5 millió forint hozzájárulást kap idén az önkormányzattól.

 

Éva Ferenc képviselő, a pénzügyi bizottság vezetője ismertette: az állami normatíva közel százmillió forintos hiányként jelentkező megnyirbálása, valamint a kiadási és bevételi oldalak mérlegelése mellett bizottsága is elfogadásra javasolta a költségvetést.