Indul a fürdőfelújítás

Helyi - szerző: BB

Harkány Város Önkormányzata két kormányhatározat alapján 1,3 milliárd forint támogatásban részesült fürdőjének felújítására. Az összeget két részletben kapta meg a város, melynek első, tervezésre fordítható részénél kiírásra kerültek a közbeszerzések.

 

A 300 milliós tétel 2016 tavasz óta rendelkezésére áll az önkormányzatnak – ismertette dr. Markovics Boglárka, Harkány jegyzője a beruházás menetét, majd elmondta, ennek megfelelően még tavaly a város szerződött közbeszerzési szakértővel és kiválasztotta a tervezőirodát. A tervezők elkészítették és benyújtásra került a kettes épületre vonatkozó engedélyezési terv, továbbá részlegesen – a kivitelezésre irányuló közbeszerzési eljáráshoz szükséges mértékben – tavaly év végére elkészültek a kiviteli tervek is.

 

Ezt követően indikatív ajánlatokat kért be a városa kivitelezésre vonatkozóan, amely során kiderült, hogy az eredeti elképzelések szerinti teljes műszaki tartalom nem fér bele a 300 milliós támogatásba – tájékoztatott a város jegyzője. Ez értelemszerűen bruttó összeg és még le kell belőle vonni a közbeszerző, a tervező valamint műszaki ellenőr díját is, így a fizikai megvalósításra nagyságrendileg nettó 214 millió forint áll rendelkezésre – adott információt a beruházás menetéről a jegyző.

 

Mint folytatta: idén március 3-án arról kellett döntenie a testületnek, hogy az eredeti elképzelésekhez képest szűkített műszaki tartalommal – lapostető-javítás nélkül – írja ki a kivitelezésre vonatkozó közbeszerzést.

 

A bővített tartalommal azért nem volt szerencsés megpróbálkozni, mert egy eredménytelen eljárás – és a megismételt közbeszerzési eljárással járó csúszás – már veszélyeztette volna a projekt határidőben (2017. év vége) megvalósítását.

 

A terv az, hogy a tetőre vonatkozó műszaki tartalom az egymilliárd forintos forrás terhére átütemezésre kerül – zárta tájékoztatását a 300 milliós beruházással kapcsolatban Markovics Boglárka.

 

A közbeszerzés tehát megindult, az ajánlattételi határidő az előzetes kérdésfeltevések miatt 2017. március 31-én járt le. Azt követően még lesznek hiánypótlások, de bízhatunk abban, hogy a kivitelező személyéről még április-ban dönteni tud a testület.

 

Ezután kezdődhet csak meg a várva várt építkezés a 300 milliós támogatás esetében. Az egymilliárd forint kapcsán – a korábbi évekhez hasonlóan – adatlapot kell majd kitölteni, mire kívánja az önkormányzat felhasználni a forrást. Már ennek meghatározása is előkészítő munkát igényel, becslések készülnek a rendelkezésre álló koncepciók alapján – ismertette a munkafolyamatot a jegyző, majd folytatta: mivel tervezői költségbecslések is csak a tervek elkészítése után fognak rendelkezésre állni, a tapasztalatok ismeretében is rendkívül nehéz még csak nagyságrendileg is jól belőni a forrásokat. Az adatlap kitöltésére májusig kapott határidőt az önkormányzat, de szeretnék ezt a folyamatot is április végéig lezárni. Csak ezt követően fogják a Belügyminisztériumban a támogató okiratot elkészíteni a város részére.

 

Természetesen addig is csinálják a háttérmunkát, első lépésként a közbeszerző kiválasztása a legfontosabb, aztán a tervezőt kell közbeszereztetni. Ez esetben is kellenek majd az elkészült tervek a beruházás indításához – zárta tájékoztatóját Markovics Boglárka az egymilliárdos tétellel kapcsolatban.