Elsősorban önnek kell megvédenie értékeit

Helyi - szerző: HH

A szökőkút megrongálójával kapcsolatban nyomravezető egyelőre nem, de panaszkodó levelek garmadája érkezett szerkesztőségünkhöz. Olvasóink gépjárműfeltörésekről és betörésekről adtak jelzést, melyek közül néhány meglehetősen bicskanyitogató.

 

A rendőrség önként számol be időszakos sikereiről, ám ez a valós helyzetet nem tükrözi; a közrendet, közbiztonságot érintő valódi kérdésekre régiónkban éppúgy, mint országszerte rendre kitérő választ ad: nyomozás erősen megkérdőjelezhető érdekeiről és folyamatban lévő ügyekben végrehajtott intézkedésekről szól az érdektelen sablonszöveg, és korántsem példa nélküli, hogy rendőri vezetők felvállalják a sajtóra való nyomásgyakorlást, miközben országos lapokhoz belső videófelvételeket szivárogtatnak ki – egyelőre következmények nélkül.

 

Nem némák viszont olvasóink, akik elmúlt hetekben küldött leveleiből szemezgettünk.

 

Mint harkányi levélírónk beszámolt róla, üdülőtelepi háza udvarában álló, nyitva hagyott családi egyterűjéből a CD-s rádiót lopták ki. A környéken történt beszélgetések alkalmával egy másik helyi lakos is jelezte irányába, hogy autójából használati tárgyakat tulajdonítottak el.

 

Szintén az autóból lopták el azt a táskát a tél első havában, melyhez a Siklósi úti Spar parkolójában jutottak – itt rongált is az elkövető, az anyósülés mögötti ablakot törte be.

 

Fényes nappal történt betörés Máriagyűd főutcáján az elmúlt hetekben. A beszámolók szerint a tolvaj csak pénzt és ékszereket tett el, mielőtt nyomtalanul lelépett. Ugyanezen a napon Harkányban, a volt rendőrség épületének városrészében zavartak meg egy betörőt, aki az épített kerítést átugorva sietve távozott.

 

Az üdülőházi betörések java rendszerint csak a tavaszi hónapokban derül ki, amikor az első munkálatokra érkeznek a nyaralók tulajdonosai. Nem ritka, hogy ezekről a csekély rongálás, vagy a jelentéktelen értéket képviselő lopás miatt bejelentést sem tesznek, pedig minden eset szolgálhat olyan információval, ami segítheti a rendőrséget.

 

Komolyabb incidens nem csak az elmúlt hetekben történt: a Zsigmondy sétány szökőkútját augusztusban és októberben is érte kár, de mint a rendőrség korábban lapunk munkatársaival közölte, az elektromos kerékpárok állomásait régiószerte előszeretettel rongálják meg. Ezt megelőzően a nyilvános illemhely megrongálásáról és a művelődési házba való betörésről kellett beszámolnunk.

 

A közrend Siklóson is hagy némi kívánnivalót maga mögött: parkolóautomatákat, táblákat és hirdetési felületeket is megrongáltak – azóta is ismeretlen elkövetők, akiket nyomravezetői díj mellett is hiába kerestek.

 

A közbiztonsági helyzetre való tekintettel autóját mindig zárja be, abban látható helyen ne hagyjon értékeket! Házát akkor is világítsa ki, ha elmegy otthonról. Figyeljen szomszédjaira is, ha gyanús mozgást lát, értesítse a rendőrséget!