Harkányban is külön telefonnal készülnek a koronavírusra

Életmód - szerző: HH

A koronavírus influenzaszerű, felsőlégúti megbetegedést okoz, cseppfertőzéssel terjed, lappangási ideje 2-12 nap. Súlyos megbetegedést általában más betegségben is szenvedő időseknél, csecsemőknél okoz – jelezte dr. Kovács Zsuzsanna.

 

Mint az önkormányzat orvosi ügyeletének vezetője tájékoztat, betegségre annak kell gondolni, ha szoros kapcsolatban kerülhetett valószínűsített vagy megerősített koronavírussal fertőzött személlyel vagy olyan területen járt, ahol a közösségi terjedés feltételezhető, és emellett hirtelen kezdődő magas láz, száraz köhögés, légszomj jelentkezik.

 

Ha valakinél felmerül az alapvető higiéniás szabályok betartásával könnyen megelőzhető fertőzés gyanúja, az maradjon otthon, ne a rendelőben jelenjen meg, hanem a beteg vagy hozzátartozója telefonon jelentkezzen az orvosi ügyeleten. A fertőzésre gyanús személyek tömegközlekedési eszközt, taxit ne használjanak, szükség esetén szállításuk mentőautóval történik. Baranya megyében a gyanús illetve kivizsgálás alatt álló betegek vizsgálatára, elkülönítésére kijelölt intézmény a PTE KK SBO, illetve a PTE Gyermekklinika SBO.

 

Harkány önkormányzata külön telefonszámot állított munkába a koronavírus fertőzés gyanús betegek számára. A 06/30/180-52-24 számon a telefont az ügyeletes orvos veszi fel, aki kikérdezi a beteg és alapos gyanú esetén az eljárási rendnek megfelelően intézkedik.

 

A kormányzat is működtet hasonló vonalat, az ingyenesen hívható 06/80/277-455 vagy 06/80/277-546 telefonszámon információval is szolgálnak a járványról, megelőzésről és szükséges teendőkről.