Kiderült, mitől zuhant le a pakisztáni utasszállító

Nagyvilág - szerző: SZTO

A pakisztáni légitársaság Lahorból Karacsiba tartó utasszállítója májusban, nem sokkal landolás előtt zuhant rá a repülőtér melletti lakónegyedre. Több ház súlyosan megrongálódott, valamint tűz ütött ki, a gépen utazó 105 emberből 103 meghalt.

 

A baleset a pilóták figyelmetlenségére és flegmaságára, valamint a légi irányítás gondatlanságára vezethető vissza – közölte a pakisztáni repülésügyi miniszter összefoglalójában.

 

A pilóták teljesen figyelmen kívül hagyták az irányító valamennyi utasítását, a leszállási manőverek közben a koronavírus-járványról beszélgettek. Amikor a torony hozzájuk szólt, csak lerázták annyival, hogy majd elintézik a túl meredek megközelítést.

 

A gép első leszállási kísérlete sikertelen volt, mert a pilóta nem engedte ki a futóműveket és az átstartolás során háromszor is földhöz értek a gép motorjai. A torony sem állt a helyzet magaslatán, mert elfelejtette azt az apróságot megemlíteni a pilótáknak, hogy látták, hogy a hajtűművek kigyulladtak.

 

A gép és a torony közötti utolsó beszélgetés az volt, amikor észbe kapott a pilóta és közölte, hogy nem működnek a motorjai. Az irányítás megkérdezte, hogy hason akar-e landolni, erre a veszélyhelyzet leadásával válaszolt.