Egy román kikötőben tízszer több ammónium-nitrátot tárolnak, mint ami Bejrútban robbant

Nagyvilág - szerző: HH

Mintegy huszonhatezer tonna ammónium-nitrátot tárolnak egy romániai kikötőben, de a hatóságok szerint ez az átlagos mennyiség nem jelent veszélyt a lakosságra.

 

Ez tízszerese annak, ami fél Bejrútot letarolta, de Ludovic Orban miniszterelnök szerint nincs veszély, hiszen szigorúan betartatják a veszélyes anyagok tárolására, mozgatására vonatkozó európai előírásokat.

 

A bejrúti robbanás után a romániai sajtó azonnal rámutatott a Marosvásárhely peremén működő Azomures műtrágyagyára, ami többek között a Bejrútban is pusztító ammónium-nitrát alapú műtrágyát is gyárt. Mint a hatóságok közölték, a kilencszázezres Konstanca a kikötőben tárolt és rakodott veszélyes anyagok miatt nincs veszélyben. A cég szerint ez a mennyiség átlagosnak mondható.

 

Romániában legutóbb 2004 májusában robbant fel ammónium-nitrát, akkor 18 ember életét követelte és 13 személyt súlyosan megsebesített egy dél-romániai Mihailestien balesetben felborult és kigyulladt kamion, ami 20 tonna műtrágyát szállított. Az áldozatok között tűzoltók, újságírók és olyan helybeliek is voltak, akik az út mellé kiszóródott műtrágyából próbáltak lopni.