A Duna-menti országok kulturális szakemberei tanácskoztak Pécsen

Baranya - szerző: HH

Huszonegy ország közel 200 résztvevővel zajlott a nemzetközi Duna Kulturális Konferencia a pécsi Kodály Központban, október 11. és 13. között.

 

A Zsolnay Örökségkezelő NKft. által szervezett konferencia fókusza a közönségfejlesztés volt, a szakemberek arra keresték a választ, hogy miként lehet a 21. században hatékonyan, innovatív módszerekkel megnyerni a közönséget a kulturális rendezvények és az örökségi látogatóhelyek számára – számol be az intézmény.

 

A konferencia szakmai stábja mind európai, mind pedig Duna-menti kontextusba helyezve tervezte meg a tanácskozás szerkezetét. Négy fő témakör – emberek örökség, városok és innováció – szerint tagozódva kínált gazdag programot előadások és interaktív műhelybeszélgetések formájában a közönségfejlesztés és a rejtett kulturális örökségek bemutatása témakörében, a látogatóközpontú turisztikai fejlesztések jó gyakorlataiból és sikeres projektekből. Ez a szervezők által felépített, négy téma köré szerveződő koncepció a szakma részéről is elismerést váltott ki. A konferencián külön figyelmet fordítottak a volt és a jövőbeni Európa Kulturális Fővárosa címet viselő városok tapasztalatainak és terveinek bemutatására is.

 

A magas színvonalú eseményen számos sikeres intézmény, projekt és nemzetközi szervezet is képviseltetette magát – az elhangzottak sok inspirációt nyújtottak a magyar és a Duna-menti országok kulturális szervezeteinek közönségfejlesztési programjaihoz, terveihez.

 

Pécs regionális kulturális stratégiája szempontjából kiemelt jelentősége volt annak, hogy Szerbia és Horvátország nagy létszámban képviseltette magát a rendezvényen, valamint a számos európai ország között, több balkáni ország mellett Szlovénia és Bosznia-Hercegovina is számos résztvevővel volt jelen – számolt be Móczár Gábor, a Zsolnay Örökségkezelő NKft. nemzetközi kapcsolatok igazgatója.

 

A konferenciára a szakma képviselői mellett számos diák is regisztrált, mind a Pécsi Tudományegyetem részéről, mind pedig Horvátországból és Szerbiából, így a rendezvény a jövő generáció bekapcsolásáról is sikeresen gondoskodott.

 

Külön elismerés volt a szervezők számára, hogy a Duna Kulturális Konferencia 4 évvel ezelőtti kezdeményezője, a Baden-Württenbergi Tartományi Kormány képviselője a záró napon köszönetét fejezte ki Pécs és a ZsÖK felé, hogy a rendezvényt a kiváló szakmai programnak és a színvonalas szervezésnek köszönhetően új szintre emelte.

 

A projekt keretében a kevésbé ismert kulturális örökségek bemutatására hívja fel a figyelmet hat Duna menti ország; az együttműködés fő hazai partnerei a Zsolnay Örökségkezelő NKft. és a Magyar Limes Szövetség. A projekt keretében a ZsÖK a konferencia megszervezése mellett a pécsi világörökségi helyszíneken megvalósuló digitális fejlesztéssel vesz részt.

 

A Duna Kulturális Konferenciák sorozata 2018 májusában Linzben, majd 2019-ben Regensburgban folytatódik.