A harkányi fürdő felújításának előkészítéseit vizsgálta az Állami Számvevőszék

Helyi - szerző: HH

Megfelelő volt a Harkányi Gyógy- és Strandfürdő felújításának döntés-előkészítése és a beruházás megvalósításának előkészítése – állapította meg az Állami Számvevőszék (ÁSZ) annak az ellenőrzésnek kapcsán, amellyel támogatja a közpénzek szabályos és átlátható felhasználását.

 

A Harkányi Gyógy- és Strandfürdő felújítása előkészítésének ellenőrzése hozzájárulhat a beruházás eredményességéhez, a beruházási folyamat transzparenciájának erősítéséhez – szögezte le az ÁSZ.

 

Magyarország Kormánya 2014. decemberében 215 millió forint átcsoportosításáról döntött Harkány város feladatainak biztonságos finanszírozása érdekében. Harkány 2015. februárjában döntött arról, hogy a megítélt vissza nem térítendő támogatást a Gyógyfürdő V-VI. számú medencéjének felújítására-korszerűsítésre fordítja, valamint arról, hogy a beruházáshoz 20 millió forint önerőt biztosít. A kormány 2015-ben turisztikai célú beruházás címen további 300 millió, majd 2016-ben újabb 1 milliárd forint átcsoportosításáról döntött a fürdőfejlesztés érdekében. A fejlesztési cél maradéktalan megvalósítása érdekében a kormány ezeken kívül még 47,9 millió forint infrastrukturális fejlesztési támogatást is jóváhagyott.

 

A beruházások előkészítő fázisainak megvalósítása – engedélyezési terv készítése, engedélyeztetés lefolytatása, kivitelezési terv elkészítése, kapcsolódó beszerzési/közbeszerzési eljárások lebonyolítása – az ingatlan tulajdonosa, Harkány Város Önkormányzata feladata volt.

 

Az ÁSZ ellenőrzése során megállapította, hogy Harkány Város Önkormányzata szabályszerűen határozott a Harkányi Gyógy- és Strandfürdő felújítása előkészítési tevékenységeinek megkezdéséről, a beruházás előkészítésének támogatását biztosító szerződéseket pedig szabályszerűen kötötték meg.

 

A számvevőszék leszögezi: Harkány Város Önkormányzata belső szabályozottsága, szervezeti és működési folyamatai biztosították a beruházás megfelelő előkészítését. Harkány Város Önkormányzata a Harkányi Gyógy- és Strandfürdő felújítását szabályszerűen előkészítette, az előkészítési szakaszban megkötött szerződések megfelelőek voltak.