A keleti tagállamok rettegnek Oroszországtól

Belföldi hírek - szerző: HH/MTI

A balti államok és Lengyelország szeretnék, ha a NATO még jobban elkötelezné magát a védelmükben, mert különösen rettegnek Oroszországtól – jelentette ki a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában pénteken.

 

Kaiser Ferenc ezt az észak-atlanti szövetség délután kezdődő kétnapos csúcstalálkozójával kapcsolatban mondta. Hangsúlyozta, hogy az oroszok jelentette fenyegetés alapvetően határozza meg az értekezletet, és már az is üzenetértékkel bír, hogy Varsóban tartják a rendezvényt.

 

A biztonságpolitikai szakértő arról is beszélt, hogy egyértelműen az Amerikai Egyesült Államok befolyása a legnagyobb a NATO-ban, Washington állja ugyanis az összes védelmi költség kétharmadát. Meglepő módon azonban az amerikaiak azt szeretnék, hogy csökkenjen a szerepük, míg az európai országok többségének megfelel a jelenlegi helyzet, amelyben részint az ő biztonságukat is Washington finanszírozza – fűzte hozzá.

 

Az orosz-balti feszültséget az is növeli, hogy a keleti térségben a NATO fokozta katonai jelenlétét és több hadgyakorlatot is tartott. Az oroszok ezt fenyegetőnek érzik, a volt szovjet tagállamok pedig a haderő fokozását találnák megnyugtatónak.