A kormányhivatal szerint nem kellene inni a Baranya megyei források vizéből

Baranya - szerző: BM

A nyári időszakra tervezett erdei kirándulások, túrázások során sem javasolt, hogy a Mecsekben található források vizéből bárki is igyon – hívja fel a figyelmet a Baranya Megyei Kormányhivatal.

 

A hivatal a közelgő orfűi fesztivál vendégeit szintén arra figyelmezteti, hogy inkább ne igyanak a környékbeli forrásokból. Ugyan a Népegészségügyi Főosztály rendszeresen vesz mintát, így a szakemberek 31 forrás vizét vizsgálják Pécs környezetében, a Mecsekben. Legutóbb – a közelgő, várhatóan több ezer látogatót vonzó Fishing on Orfű fesztivál miatt – kifejezetten az Orfű környékén található források vizét vizsgálták. A legfrissebb eredmények azt mutatják, hogy a most ellenőrzött forrásvizekben

 

az egészségre veszélyes baktériumok száma a határérték többszöröse,

 

ezért az orfűi források vizének jelentős része fogyasztásra nem alkalmas.

 

A népegészségügyi hatóság vizsgálatainak eredményét azért is érdemes komolyan venni, mert korábban már előfordultak olyan megbetegedések az orfűi fesztiválozók körében, amelyeket a fesztivál terültén kívül található, nem megfelelő minőségű forrásvíz fogyasztása okozott – hangsúlyozta a megyei tisztifőorvos. Pinczkerné dr. Kassay Veronika emlékeztetett arra is, hogy a vízminőség – a természeti környezet, a csapadékmennyiség, illetve a közelben esetleg megjelenő egyéb szennyező anyagok miatt – folyamatosan változó, ezért még azoknak a forrásoknak a vizéből sem érdemes inni, amelyek a vizsgálat pillanatában éppen megfelelőek voltak. Hozzátette: Pécs környékén ráadásul több olyan forrás is van, amelyben az egészségre különösen ártalmas olyan anyagok is találhatók, mint például a csecsemők, kisgyermekek számára veszélyes nitrát.

 

A források vizének vizsgálati eredményeit a népegészségügyi hatóság tartja nyilván, de az adatok, illetve a korábbi tájékoztatások a kormányhivatal honlapján is megtalálhatók.