A rendőrséghez köthetik be a kamerarendszert

Helyi - szerző: HH

A játszóterek környékére felszerelt biztonsági kamerák pályázatok útján lettek telepítve, így a fenntartási idő alatt más helyre szerelni illetve más feladatra felhasználni nem szabad azokat. Mivel lassan lejár ez az időszak, így érdemes felülvizsgálni, milyen, a közterület biztonságát valóban szolgáló célra lehet őket felhasználni.

 

 

A közterületi kamerarendszert üzemeltetőnek – azon túl, hogy azt csak a törvényben meghatározott szervezet végezheti – megannyi adatvédelmi előírásnak is meg kell felelni. Ilyen tevékenységet a közterület-felügyelet, polgárőrség vagy a rendőrség is végezhet.

 

A pályázatok révén különböző jogcímen beszerzett kamerák üzemeltetését az önkormányzat már korábban egy egységes rendeletbe foglalta és megteremtette a működtetés jogi hátterét. Jelenleg ezeknek a felügyeletére – a jogszabályokban meghatározott feltételek mellett – a közterület-felügyelők jogosultak, azonban létszámuk és egyéb teendőik ezt a folyamatos tevékenységet nem teszi lehetővé.

 

A harkányi kamerák funkcióváltását a képviselő-testület előtt dr. Harmati Béla, a Siklósi rendőrkapitányság vezetője is szorgalmazta. Céltalannak nevezte a helyi őrsre vagy egy körzeti megbízotti irodába való bekötését az ügyelet hiánya miatt, de mint jelezte, a siklósi kapitányság 24 órás központi szolgálata már alkalmassá teheti kameráinkat arra, hogy képeikkel a közterületek biztonságát szolgálják.

 

A Harkányszerte felszerelt tucatnyi kamera áthelyezéséről már korábban is folytak egyeztetések a helyi rendőrőrs vezetőivel, a tényleges funkcióváltásra azonban akkor kerülhet sor, amikor a pályázat fenntartási időszaka kifutott, azaz két éven belül.

 

A rendszer rendőrségi hálózatra való bekötésének komoly technológiai – biztonságtechnikai – követelményei vannak, melyeknek egy ilyen integrációhoz maradéktalanul teljesülniük kell. Komoly gondot jelenthet az olcsóbb, jellemzően százezer forintos, hálózati képrögzítők kivédhetetlenül beleprogramozott tulajdonsága. A néhány gyártó palettájából kikerülő jelfeldolgozó processzorokhoz ugyanis egy egyszerű trükkel mesterjelszót készíthet bárki, aki fizikailag eléri a hálózatot – függetlenül annak titkos protokolljaitól. Ezzel a jelszóval azután a hálózat valamennyi gépe és programozható eleme ellen támadást tud végrehajtani a kamerák rendszerén keresztül.