A Szentföldön békének kell lennie az amerikai elnök szerint

Nagyvilág - szerző: GR

El kell érkeznie a békének a Szentföldre – hangoztatta Barack Obama amerikai elnök szerdán, miután megérkezett Izraelbe, ahol először tesz látogatást elnökként.

A tel-avivi Ben Gurion repülőtérre mintegy ezren sereglettek az amerikai elnök köszöntésére, fogadására ott volt az izraeli államfő, az összes miniszter és a főrabbik.

Elsőként Simon Peresz elnök üdvözölte őt Izrael földjén. “Amerika és Izrael kicsit különbözik méretében. Méretben, de nem végzetében. Az amerikai álom a Bibliából ered, az izraeli szellemet pedig az amerikai kiválóság inspirálja”- mondta Peresz. “Azonosak a veszélyeink és azonosak a reményeink. Isten hozta itthon” – tette hozzá.

Benjámin Netanjahu miniszterelnök köszönetet mondott Obamának, hogy elismeri Izrael jogát az önvédelemhez, majd Izrael stabil és biztos béke iránti vágyáról beszélt.

Obama – aki elnöki mandátuma előtt már járt Izraelben – válaszában megemlítette, hogy a zsidók már háromezer évvel ezelőtt ezen a területen éltek. Ezzel Obama a közel-keleti programját ismertető – Kairóban 2009-ben elhangzott – beszédét korrigálta, amikor Izrael megszületését csakis a holokauszthoz kötötte, komoly izraeli bírálatokat kiváltva.

Ami a közel-keleti békét illeti, Obama leszögezte, hogy “Amerika tisztában van a béke megteremtésének nehézségeivel, de mégis békére törekszik Izrael és szomszédjai között”.

A hivatalos üdvözléseket követően az elnök sorra kezet fogott a hadsereg Vaskupola nevű egységének minden megszeppent kiskatonájával, sőt beszédbe is elegyedett velük. Ezt követően – a szikrázó napsütésben a protokollra is fittyet hányva – Obama lekapta zakóját, majd Netanjahuval együtt ingujjra vetkőzve és gyalog folytatta útját az őt Jeruzsálembe szállító helikopterig, miközben a rá váró limuzinok a parkolóban maradtak.

Eközben a palesztin területeken, elsősorban Gázában és Hebronban, tömegek tüntettek a látogatás ellen.

Obama szerint az izraeli fiatalok terrormentes jövőt érdemelnek

Az izraeli fiatalok terrormentes jövőt érdemelnek – jelentette ki szerdán Jeruzsálemben Barack Obama amerikai elnök, miután tárgyalt Simon Peresz izraeli elnökkel.

Obama jeruzsálemi programja szerda délután az államelnöki rezidencián folyatódott, ahol amerikai és izraeli zászlót lengető, majd héberül, arabul és angolul éneklő gyermekek köszöntötték őt. Az amerikai elnök sokukkal kezet fogott, majd közösen fényképezkedett velük.

A két elnök a tárgyalásaik megkezdése előtt az elnöki palota kertjébe vonult rövid sétára, majd Obama elültetett egy fát, közben Peresz felolvasott neki egy verset. A kilencvenéves izraeli államfő Truman óta minden amerikai elnökkel találkozott, Obamával több alkalommal is – emlékeztetett az izraeli tömegtájékoztatás.

Szerdai tárgyalásukon részt vett John Kerry amerikai külügyminiszter és egy-egy háromfős tanácsadói csoport. A három fő kérdés, azaz Irán, Szíria és a palesztinok problémakör közül Peresz a palesztin békefolyamat kibontakoztatását teszi az első helyre, míg Benjamin Netanjahu miniszterelnök számára Irán és Szíria az elsődleges kérdés.

A megbeszélés utáni sajtótájékoztatón az izraeli elnök bejelentette, egyetértettek abban, hogy a térséget illetően a “kétállami” – Izrael és Palesztina egymás mellett létezését biztosító – megoldásra van szükség, és partnerként kell elfogadni Mahmúd Abbász palesztin elnököt. Iránra vonatkozóan Peresz kijelentette, hogy bízik az amerikai elnök atomfegyverkezés-ellenes politikájában. Obama az előzőleg őt köszöntő, éneklő gyerekekre utalva kifejtette, hogy ezek a fiatalok biztonságban, rakéták fenyegetése nélkül, szabadon akarnak élni, a technológiai fejlődést és az építkezést akarják szolgálni, nem pedig a rombolást.

Obama megbeszélései a miniszterelnöki rezidencián folytatódnak, ahol Netanjahu miniszterelnök várta – a tervek szerint maratoni – ötórás tárgyalásra, amelyet majd csak csak egy munkavacsora és egy rövid sajtótájékoztató szakít meg.

(forrás: MTI / Shiri Zsuzsa)