A tanárok fizetésével kezdik az újabb megszorításokat

Belföldi hírek - szerző: Kacsúr Tamás

A küszöbön álló, 350 milliárdos költségvetési kiigazítás első elemei között “megy a kukába” a jövő évre tervezett pedagógus-béremelés az [origo] által megkérdezett kormányzati szereplők szerint. A pedagógus-életpályamodell bevezetésének elmaradása miatt információnk szerint Hoffmann Rózsa tavasszal a lemondását is kilátásba helyezte. A béremelés elhalasztása mellett áfaemelést és egy újfajta közszolgálati életpályamodellt is kínálhat a kormány az IMF-nek.

Szinte biztosan áldozatul esik a pedagógus-életpályamodell a jövő évi költségvetésben tátongó 300-350 milliárdos lyuk miatt szükséges megszorításnak – értesült az [origo].

Ahogy arról korábbi cikkünkben beszámoltunk, az Országgyűlés gazdasági bizottságának hétfői ülésén Varga Mihály IMF-EU tárgyalásokat vezető tárca nélküli miniszter is elismerte, hogy a nemzetközi szervezetek 300-350 milliárd forinttal nagyobb hiány látnak a kormány által kalkuláltnál, emiatt pedig egy megközelítőleg ekkora nagyságrendű kiigazítási csomagot kell a kormánynak összeállítania.

A jövő évi költségvetés tervezetében, amelynek fő számait már júliusban elfogadta a parlament, még szerepel az életpályamodell eredeti ütemezés szerinti, 2013-as szeptemberi bevezetése. Igaz, a nemzetgazdasági tárca korábban több alkalommal felhívta a figyelmet arra, hogy a gazdasági helyzet függvényében lehet, hogy mégsem lesz rá pénz jövőre, és egy áprilisi kormányhatározat is a megszorítások lehetséges áldozataként említette a tervet.

Lehetségesnek nevezte a csúszást májusi, miniszteri meghallgatásán az Emberi Erőforrás Minisztériumot júniustól irányító Balog Zoltán is, az [origo]-nak adott júliusi interjúban azonban már úgy fogalmazott, hogy ha a gazdasági környezetet sikerül megfelelően stabilizálni, akkor mozgósítani fogja hozzá a szükséges forrásokat.

 

“Automatizmus volt, hogy megy a kukába”

Ezt azonban az [origo] által megkérdezett kormányzati szereplők a hét elején lényegében már kizárták. A halasztás ráadásul nem is került rá a kormány IMF-nek felkínált “megtakarítási étlapjára”, hanem valamennyi forrásunk szerint “automatizmus volt, hogy megy a kukába”.

A Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár által a kormányváltás óta sürgetett pedagógus-életpályamodell nagyjából 30 százalékos béremelést hozna a pedagógusoknak. A köznevelési törvény mellékletében olvasható bértábla szerint 2013 szeptemberétől egy főiskolát végzett pedagógus a mostani átlag 122 ezer forinttal szemben legalább 167 400 forintot, egy egyetemet végzett 129 ezer forint helyett minimum 186 ezer forintot keresne, de a pályán eltöltött évekkel és tudományos munkával akár a duplájára is emelkedhetne ez az összeg.

Az új rendszer bevezetése az oktatási államtitkárság egy tavalyi, a köznevelési törvényhez készített háttérszámítása szerint 2013-ban 61 milliárd, 2014-ben 91 milliárd, 2015-ben pedig 229,5 milliárd forintba kerülne.

A rendszer magas költségvetési vonzatára Orbán Viktor miniszterelnök egyébként már a kormánypártoknak egy tavaly decemberi frakcióülésén is figyelmeztetett, már akkor megemlítve, hogy “a gazdasági növekedés ütemét nézve aligha lesz rá pénz a 2013-as költségvetésben, illetve ha lesz is, akkor azt más ágazatoktól kell majd elvenni”. Hoffmann Rózsa ugyanakkor több alkalommal jelezte, hogy “nem engedi” az életpályamodellt, illetve, hogy “az utolsó leheletéig ragaszkodik” annak jövő szeptemberi életbe lépéséhez.

Az oktatási államtitkárság korábban a csúszás politikai kockázatait sorolva próbált lobbizni a modell bevezetésének elhalasztása ellen: egy, a minisztériumban készült, az [origo] birtokába jutott 2011-es hatástanulmány társadalmi partnerei – a pedagógusok – elveszítése mellett arra is felhívta a kormány figyelmét, hogy a közoktatásban közvetve kétmillió állampolgár (szülő, illetve diák) is érintett, akik az intézkedés elmaradása miatt egy következő választáson ugyancsak elfordulhatnak a kormánypártoktól. Információink szerint Hoffmann Rózsa tavasszal a lemondását is kilátásba helyezte arra az esetre, ha nem vezetik be az életpályamodellt.

Az államtitkár az [origo] mostani, lemondását firtató kérdésére nem válaszolt egyértelmű igennel vagy nemmel, de hangsúlyozta, hogy az életpályamodell bevezetése nélkül a köznevelés megújítása nem képzelhető el, márpedig, mint mondta, ő az egész államtitkári munkáját ennek jövő szeptembertől kezdődő megvalósítására tette fel. Hoffmann Rózsa állítása szerint egyébként nem tud róla, hogy kormányzati döntés született volna az életpályamodell bevezetésének elhalasztásáról, és nem is tartja azt elképzelhetőnek, mert “egy ilyen döntés a köznevelési rendszer megújítására tett kormányzati többi lépés elhalasztásával érne fel”.

Áfaemelés is az étlapon

Varga Mihály hétfőni bizottsági beszámolójában a közszféra létszámának lefaragását, a fordított áfa szabályainak kiterjesztését, az egészségbiztosítási járulékplafon eltörlését és a szociális juttatások célzottabbá tételét és a közszféra bérszisztémájának hatékonyabbá tételét nevezte meg az IMF-nek felkínált intézkedések közül.

A lehetőségek között az [origo] információi szerint az áfa esetleges megemelése is szóba került számos más javaslat mellett. Az NGM, úgy tudjuk, már el is készült a számításokkal, hogy egy esetleges egyszázalékos emelés mekkora többletbevételt hozna a költségvetésnek, de döntés még nem született. A jelenlegi, 27 százalékos áfakulcs egyébként már most is a legmagasabb az EU tagállamai közül. Szerepelt a kiigazítási “étlapon” ezen túl a telekomadó kiterjesztése a távközlési szektor most még nem adózó szereplőire is, ezt azonban, úgy tudjuk, végül elvetették.

A célzottabb szociális juttatások apropóján a kormány már a múlt héten elismerte, hogy segélyezési plafont vezet be. A közszféra bérszisztémájának hatékonyabbá tétele pedig információink szerint egy, a rendőrökre, katonákra, köz- és kormánytisztviselőkre vonatkozó ésszerűbb, a végzettség és a közszolgálatban eltöltött évek helyett az elvégzendő feladathoz kötődő közszolgálati életpályamodell bevezetését jelentheti.

(origo)