Adóemelés – még két napig tankolhatunk Harkányban

Helyi - szerző: HH

Az előre látható mélypontján túl olcsó lett az olaj, ezért megdobta a benzin árát a kormány. Bármennyit is emelkedjen ezután, legközelebb csak negyed év múlva korrigálhatnak az egyébként fixáras adón.

 

Nem szabad elsiklani a tény felett, hogy bármennyiért is tankolunk, a literenként fizetett adó ugyanannyi, tehát a kutakon tapasztalt áresés az államnak önmagában nem jelent bevételkiesést. Egész egyszerűen csak a

fix összegben meghatározott jövedéki adó

üzemanyagárban foglalt egysége literenként 120 forintról 125-re emelkedett a benzin, az eddigi 110,35-ről 120,35-re a gázolaj esetében.

 

A 95-ös 6,35 forinttal, a dízel 12,70 forinttal lett drágább szombattól a jövedékiadó-szabályozás változása miatt. Az emelkedéssel a benzin átlagára 339-340 forintra, a gázolajé 345-346 forintra nőtt, Harkányban az országos átlag feletti árakon, 341,9 és 346,9 forintért tankolhatunk.

 

Az Országgyűlés által júniusban elfogadott új jövedékiadó-törvény a kőolaj világpiaci árához köti az üzemanyagok jövedéki adóját. Az új szabályozás szerint emelkedik a jövedéki adó, ha a Brent olaj hordónkénti világpiaci ára 50 dollár alá süllyed, ha azonban 50 dollár fölé emelkedik a világpiaci ár, az adómértékek visszaállnak a korábbi szintre.

 

A benzin ára legutóbb múlt pénteken változott, akkor a 95-ös benzin átlagára bruttó 2 forinttal csökkent, a gázolaj ára nem változott.

 

Három hétig nem tankolunk Harkányban

 

Hétfőn kezdik meg a állomás átalakítását. Az első, előreláthatóan október 26-ig tartó ütemben a kútfejeket cserélik modernebbre és az oszlopokra került az úgynevezett leakasztható tartályos pumpa, mialatt a shop szolgáltatásai változatlanul elérhetőek lesznek.

 

A későbbiekben a belső tér is cserére kerülne, ennek azonban még nincs meghatározva az ideje.