Államosítják a pogányi repteret

Baranya - szerző: HH

A pécs-pogányi repülőtér korszerűsítéséhez eladja a magyar államnak a baranyai megyeszékhely önkormányzata a létesítmény üzemeltetéséért és fejlesztéséért felelős gazdasági társaságaiban meglévő többségi tulajdonrészét – döntött egyhangúlag keddi ülésén a pécsi közgyűlés.

 

Pogányi repülőtér - fotó: Új Harkányi Hírek

 

A döntés értelmében a Pécs-Pogányi Repülőteret Működtető Kft.-ből és az Air-Horizont NKft.-ből 51-51 százalékos tulajdonrészt csaknem 980 millió forintért értékesítenek az állami Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-nek.

 

Az előterjesztésben a várható fejlesztésekkel kapcsolatban jelezték: a repülőtér felújítása magában foglalhatja a jelenleg 1500 méter hosszúságú kifutópálya meghosszabbítását 2180 méteresre. Ennek célja, hogy a jelenlegi állapot szerint fogadható legfeljebb 70-90 személyes repülőgépek helyett 130-150 személyes utasszállító repülőgépek biztonságos közlekedtetése is megoldható legyen.

 

A 2003-ban átadott pécs-pogányi repülőtér megnyitása óta szinte kizárólag sportcélokat szolgál, ennek oka, hogy 1500 méteres szilárd kifutópályája miatt nem szállhatnak le rajta nagyobb utas-, illetve teherszállító repülőgépek.