Állatvédelmi törvény – Felelős állattartás II.

Életmód - szerző: KT

Hamarosan érkezik a kutya! 

Alakítsunk ki mindent a számára. Fontos, hogy saját helye legyen, ahol elvonulhat, ha pihenni támad kedve. A benti kutyusoknak lehet, mondjuk egy kutyaágy. A kinti kutyáknál ez nagyobb odafigyelést igényel. A helynek száraznak, szigeteltnek, melegnek, vagy hűvösnek kell lennie. Erre alkalmas lehet egy megfelelő méretű, szigetelt kutyaház az udvar védett zugában. Aki mindenképpen kinti kutyát szeretne, olyan fajtát válasszon. Nagytestűt, erős, vastag szőrzetűt. Aki szereti a kutyáját, az nem veri láncra! Így nem tudja megvédeni sem a gazdáját, sem saját magát. Erre nem alkalmas a kennel sem! Ha félti a kertet, akkor azt kerítse el, vagy pedig ne tartson kutyát! A kutya nem eszköz! A kutya egy társas, szociális lény. Igényli az ember közelségét. Szeretetre és elismerésre van szüksége. Az így tartott állatokból válik igazi nyugodt, kiegyensúlyozott családtag. A kutyát tanítani kell, magától nem tudja, hogyan kell „jól” viselkedni. A szoros, jó kapcsolat, kontaktus a gazdával formálja őt, és neveli. Ha egyfajta bizalom már kialakul köztük, a kutya mindig engedelmes, okos, és jól kezelhető lesz. Minden kutyának szüksége van a mozgásra, még a kertes házban tartott kutyáknak is. A közös séták alatt más élmények érik, és nem akarnak majd megszökni.

A gazda felelőssége a kutya egészségének megőrzése. Ennek legfontosabb feltétele a megfelelő táplálék. A jól összeállított, vitamindús étel megvédi őt a betegségektől. Ne etessük csonttal a kutyát, a csont nem táplálék! A csirke csöves csontja életveszélyes! Ha levert a kutya, ne mi próbáljuk meggyógyítani, vigyük állatorvoshoz. Figyeljünk mindig a kötelező oltásokra!

41/2010.(II.26.) Kormányrendelet módosítása – a kedvtelésből tartott állatok tartásáról – érvényes 2012. augusztus 1-től: Tilos kistestű ebet tíz, közepes testűt tizenöt, nagytestű kutyát húsz négyzetméternél kisebb területen tartósan tartani. Továbbá tilos kistestű kutyát négy, közepes testűt hat, nagytestű kutyát nyolc méternél rövidebb eszközzel tartósan kikötni!

Harkány-Siklós Állat- és Természetbarátok Egyesülete