Általános iskola is elég – megkezdte a határőrök toborzását a rendőrség

Belföldi hírek - szerző: HH

Megkezdte a rendőrség a határőrök toborzását. Mint korábban írtuk, a négyezer darab határőrt a hangzás kedvéért határvadásznak hívják majd.

 

Az önálló szervezet Bács-Kiskun megyében 14, Csongrád megyében 6, Békés, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár megyében pedig 1-1 századból áll majd.

 

A teljes létszám 4000 darab határőrből állna majd, akik Bács-Kiskun megyében 4, a többi megyében 3-3 határrendészeti kirendeltségen teljesítenek majd szolgálatot egy mindössze 160 órás tanfolyam után.

 

Először csak 2200 embert vennének fel 3 éves szerződéssel, akik eleinte idősebb kollégáikkal közösen kezdik majd meg a szolgálatot. Azt, hogy milyen idősebb kollégákra gondoltak nem részletezték.

 

Feladatuk a rendőrökhöz hasonló lesz, továbbá határforgalmat ellenőrizhetnek, járványügyi intézkedéseket hajthatnak végre tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetben, biztosíthatnak helyszínt.

 

Határőrnek a 18 és 54 év közötti, legalább általános iskolát végzett, büntetlen előéletű magyar állampolgárokat várnak. Ezek egy egészségügyi, pszichikai és fizikai ellenőrzésen esnek át, és hozzá kell járulniuk mindennapjaik megfigyeléséhez és az utánuk való későbbi vizsgálódáshoz is.

 

A felszerelt határőrök esküt tesznek és 6 hónapos próbaidő után az első évben őrvezetők lesznek, a második évtől tizedesek, a harmadik évtől pedig szakaszvezetők.