Asselborn: Magyarországot ki kell zárni az EU-ból

Belföldi hírek - szerző: HH

A magyar embereknek joguk van elmondani a véleményüket, és nekik van csak joguk eldönteni, hogy kikkel akarnak együtt élni – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden, miután Jean Asselborn Magyarország kizárását követelte az EU-ból.

 

 

A luxemburgi külügyminiszter a Die Welt német lap kedden megjelent számában azzal indokolta hazánk kizárásának szükségességét, hogy a kizárás az egyetlen mód az EU egységének megőrzésére, oka pedig Magyarország bánásmódja a menekültekkel. Úgy véli, az EU alapértékeinek súlyos megsértése elfogadhatatlan, ideiglenesen vagy szükség esetén végleg ki kell zárni az EU-ból az olyan tagállamot, amely “kerítést épít háborús menekültek ellen”, vagy megsérti a sajtószabadságot és az igazságszolgáltatás függetlenségét.

 

 

A liberalizmus szó már elkopott, most a nihilista kell

 

Szijjártó Péter ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott: eddig is tudtuk, hogy Jean Asselborn komolytalan figura, látszik, hogy csak néhány kilométerre lakik Brüsszeltől, kioktató, nagyképű, frusztrált. Magyarországot akarja kizárni az EU-ból, de magát már régen kizárta a komolyan vehető politikusok közül – vélekedett. Hozzátette: rendes nihilistaként fáradságot nem ismerve dolgozik az európai biztonság és kultúra lerombolásán.

 

Kiemelte: a magyaroknak joguk van elmondani a véleményüket, és csak nekik van joguk eldönteni, hogy kikkel akarnak együtt élni és kikkel nem. Ezt a jogot sem a brüsszeli bürokraták, sem a luxemburgi külügyminiszter nem veheti el.

 

| Korábban a Fidesz már belekapott a liberális szó átformálásába: orwelli jóbeszél módján ellopták jelentését és szitokszóvá téve visszadobták a köztudatba. Ez a feltörekvő liberális nevet viselő pártot jóformán megsemmisítette. Most a nihilista szó hangzik el egyre gyakrabban jobboldali politikusok szájából. Csakhogy a bárki számára szerkeszthető wikipédia – ahogy lenni szokott – ennél a szószedetnél is kicsit pontatlan.