Átadták a fürdő felújított szárnyát

Helyi - szerző: Kacsúr Tamás

Arra vállalkoztunk, hogy Harkányt és a harkányi fürdőt régi fényének és dicsőségének megfelelő színébe emeljük – emlékeztetett Baksai Tamás csütörtökön, a fürdő felújított és kibővített medencerészének átadásakor rámutatva, a fejlesztések többlépcsős ütemében ezzel megtörtént az első lépés.

 

 

Csütörtök délelőtt ünnepélyes keretek között átadták a fürdő felújított épületrészét. A kettes épület két szintje az elmúlt hónapokban nem csak új küllemet, hanem olyan új funkciókat is kapott, melyek az egész éves kihasználtság irányába mozdítják a fürdőt.

 

Kívülről egy apró mozdulatnak tűnik, azonban a városnak és a fürdőnek jelentős pillanat a mai, hiszen elindultunk a fejlődés útján – mondta Marosi András. A fürdő igazgatóságának elnöke rámutatott, hogy az ebbe vetett bizalom jeléül a magyar kormány évről évre nagyobb támogatással segíti Harkány törekvéseit. A két szintet érintő beruházásra mutatva részletezte: nem csak felújítás történt, hanem a vendégek igényét szem előtt tartva az épületrész egy két finn és egy infraszaunából, tepidáriumból, jakuzziból, kneip-medencéből és gőzkabinból álló szaunavilággal gazdagodott. A földszinten öltözők, vizesblokkok újultak meg, és közel duplájára bővült az éttermi rész is, valamint egy lift segíti az akadálymentes mozgást. Az épületrészben 120 pihenőágy is elhelyezésre kerül.

 

A fejlesztések sora ősszel folytatódik, amikor a hármas medence átalakításával és a mostani környezethez illesztésével folytatódnak a beruházások – jelezte az igazgató. Mint részleteiben ismertette, a fedett és a szabadtéri tanmedence mellett az egész évi fürdőzés lehetősége felé közelednek több wellness- és élményelem beépítésével, úgy, mint két beltéri csúszdával, pezsgőfürdővel, sodrófolyosóval, mászófallal és családi csúszdával, továbbá nyakzuhanyokkal, hidromasszázs fülkével és ugrálóval.

 

A most átadott épületrész júniustól vehető használatba.

 

A mindenkori politika megértette Harkány és a harkányi fürdő problémáit, sorsát, nehézségeit, és felkarolta az ügyét – mondta Baksai Endre Tamás, Harkány polgármestere arra az elmúlt időszakban megjelent öt kormányhatározatra utalva, mely a város fejlődését tette lehetővé. Mint emlékeztetett, a mostani beruházás egy 2016-os döntés értelmében valósulhatott meg, amikor a magyar állam egymilliárd forinttal támogatta a fürdőt. Nem értünk a sor végére – fogalmazott a polgármester -, hiszen a kormány 2018 decemberében egy újabb fejlesztési csomagot nyújtott a harkányi fürdő számára, amivel összesen 3,8 milliárd forint támogatásban részesítette.

 

Baksai Tamás részletezte: a két és fél évben következő fejlesztési szakasz két részre osztható, az egyik a most átadott épület folytatásaként megépülő medencevilág – melyet Marosi András ismertetett -, valamint a kültéri gyermekvilág megépítése. Ezen felül a kormányhatározat 454 millió forintot biztosított arra is, hogy a Harkányi Gyógyfürdő Zrt. megtervezhesse a jövő fejlesztési elképzeléseit.

 

A fejlesztések nem csak Harkányra, hanem környezetére is hatnak – mondta Nagy Csaba, a térség országgyűlési képviselője a felélénkült ingatlanpiacra, gyarapodó vendégéjszakák számára, és a teltházas kórházra mutatva. Harkányt a magyar fürdőkultúra vonatkozásában leggazdagabb városnak nevezve kiemelte, a milliárdos támogatások jó helyre érkeztek, így a városnak most az a feladata, hogy gondosan költsék el ezeket.