Átcsoportosítások után ingatlanértékesítések is segíthetnek az önkormányzatnak

Helyi - szerző: HH

Talán egy tucat hasonlóan rossz helyzetbe került város lehet az országban, mint Harkány – véli Baksai Endre Tamás. Harkány polgármestere jelezte: az első félév idegenforgalmi lejtmenete, melyet a koronavírus-járvány okozott mindent egybevéve 480 millió forint kiesést jelent a főként ebből gazdálkodó városnak.

 

A polgármester az Új Harkányi Hírekkel ismertette, hogy a költségvetés módosításával közel 380 millió forintot sikerült átcsoportosítani, a hiányzó 110 milliót pedig egyebek mellett ingatlanok értékesítésével pótolnák. A következő évi költségvetésből így is 250 millió forint hiányzik, ezért őszig várhatóan további döntéseket kell meghozni.

 

A járványhelyzetben kieső idegenforgalmi bevételek mellett a kormány a gépjárműadót is elvonta, valamint a hónapokon át zárva tartó fürdő komoly bevételektől esett el, ami további intézkedéseket helyezett előtérbe.

 

A fürdő év végéig lehívható és visszafizetendő, százmillió forintos hiteléhez vállalt kezességet Harkány önkormányzata. Mint Szilágyi Tibor ismertette, ezzel azt a biztonsági tartalékot képző pénzösszeget biztosítják, mely korábban is a vállalat rendelkezésére állt, ám évek óta nem kellett hozzányúlni és reményeik szerint erre most sem lesz szükség. Az intézkedés az első félévet érintő kényszerű zárva tartás jelentette bevételkiesés miatt vált indokolttá.

 

A gazdasági igazgató leszögezte: a vállalat működése – úgy, mint az üzemeltetés valamint a dolgozók bére – biztosított, stabil lábakon áll, a jelenleg is folyó fejlesztésekhez szükséges valamennyi fedezet rendelkezésre áll és az építkezések a tervek szerint haladnak.

 

Az elmúlt hetek vendégszámára mutatva kiemelte, a kései fürdőnyitást az erősnek ígérkező belföldi turizmus nyomán kedvező strandszezon követheti. Ezt csak erősíti, hogy a fürdővállalat hamarosan teljes kapacitással üzemelő gyógyrésszel és az újranyitó csúszdákkal várja a vendégeket.