Az adóvisszatérítések, a hitelmoratórium, nyugdíjprémium és a 13. havi nyugdíj is téma volt

Gazdaság - szerző: HH

Jövő év február 15-éig visszatérítik a gyereket nevelő szülőknek az általuk 2021-ben befizetett személyi jövedelemadót. Az adóvisszatérítésben részesülnek a gyereket nevelő kisvállalkozók is. Összességében 1,9 millió szülőnek 600 milliárd forintot térít vissza az adóhivatal 2022 februárjában – mondta Orbán Viktor parlamenti beszédében.

 

A miniszterelnök kiemelte azt is, hogy a nyugdíjasok ebben az évben újabb inflációs kiegészítést kapnak és a magas gazdasági növekedés eredményeiből ők is részesülni fognak. A nyugdíjprémium várható összege meghaladja az 50 ezer forintot; 2022 februárjában folytatódik a 13. havi nyugdíj visszaépítése, jövő februárban már legalább kétheti nyugdíjat tudnak kifizetni minden magyar nyugdíjasnak – közölte Orbán Viktor.

 

2022 elején hathavi fegyverpénzt fizetnek a fegyveres és rendvédelmi szervezetek hivatásos tagjainak. 2022. január 1-jétől bevezetik a 25 év alatti dolgozó fiatalok személyi jövedelemadómentességét; tárgyalások folynak a minimálbér 200 ezer forintra emeléséről és jó esély van a megállapodásra – sorolta Orbán Viktor, jelezve: a kormány a nemzeti konzultációval összhangban alkotmányos védelmet szeretne adni a családtámogatásoknak, a munkát terhelő alacsony adóknak és a nyugdíjaknak is.

 

2022 február 15-ig visszatérítik a gyereket nevelő szülőknek a 2021-ben befizetett személyi jövedelemadót. Ennek felső határa az éves átlagbér felső adóhatára lesz. Adóvisszatérítésben részesülnek a gyermeket nevelő vállalkozók is: az ekhosok az általuk befizetett személyi jövedelemadót, a katás adózók a befizetett általány negyedét kapják vissza, amennyiben gyermeket nevelnek

 

A rászorulók kérhetik a hitelmoratórium meghosszabbítását. Ez a gyermeket nevelők, nyugdíjasok, munkanélküliek, közfoglalkoztatottak és a járvány alatt csökkenő jövedelemmel bíró családok, valamint egyes vállalkozások.