Az út szélén eldobált szemetet szedi a héten a Közút

Belföldi hírek - szerző: HH

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. évente egy kisebb megyeszékhely kommunális hulladékának megfelelő mennyiségű, illegálisan kidobott szemetet gyűjt össze az országos közutak mentén.

 

Az átlagosan évi 10 ezer tonnányi szabálytalanul kihelyezett hulladék felszámolása mellett a társaság számos kampányszerű, országos programban vett és vesz részt kezdeményezőként vagy csatlakozóként, de az időszakosan így is több helyen újratermelődnek az illegális szemétlerakatok – ismertette a vállalat. Mint kiemelik, ezen a héten ezek eltüntetésére fókuszál 94 mérnökség.

 

A tavaszi időszakban a Magyar Közút Nonprofit Zrt. elsősorban a téli hónapokban keletkezett burkolathibák kijavítására koncentrál. Így az elmúlt hetekben már a tartósabb, melegaszfaltos lokális javítások is elindulhattak.

 

A kormány Tisztítsuk meg az Országot! programjához kapcsolódva a közútkezelő társaság célja, hogy az út menti növényzet hamarosan esedékes kaszálása előtt gondoskodjon az újratermelődő hulladékhalmok felszámolásáról. A biztonságos munkavégzés érdekében több helyen is kisebb-nagyobb korlátozásra lesz szükség.

 

A Magyar Közút nyomatékosan arra kéri a közlekedőket, hogy az utazásuk során vagy más módon keletkezett hulladékukat ne dobálják el vagy helyezzék ki illegálisan az országos közutak mellé. A szeméthalmok ugyanis nemcsak elcsúfítják a környezetet, de egészségügyi kockázatokkal járnak, ráadásul környezetszennyezők és rengeteg kapacitást von el más útüzemeltetési munkától. A szétdobált út menti szemét összegyűjtése és biztonságos lerakókba szállítása az adóforintokból gazdálkodó közútkezelőnek évente mintegy 1-1,5 milliárd forintjába kerül.