Baksai Tamás: a szabadságharc szellemiségét nem tudták kiűzni a magyarok szívéből

Helyi - szerző: Kacsúr Tamás

A márciusi forradalom a kegyetlen megtorlás ellenére is előkészítette egy bölcs kiegyezés lehetőségét – mondta Baksai Tamás péntek délelőtt a művelődési házban tartott városi ünnepségen.

 

Harkány polgármestere hozzátette: szabadságharcot legyőzték, hőseit kivégezték ugyan, de a szellemiségét nem tudták kiűzni a magyar nemzet szívéből.

 

Fotó: Kacsúr Tamás

 

Nemzeti létünkről, sorsunkról, a jövőről, a megmaradásról és annak titkáról faggat bennünket 1848 március 15-e – folytatta beszédében. A haza és városunk szeretete nem megélhetési kategória, hanem építő, tevékeny, munkálkodó akarat, nehéz döntések, egy másba kapaszkodás és bizalom – a negyvennyolcas fiatalok tudták ezt, és nehéz, határozott, de jövőt építő döntéseket hoztak – fogalmazott.

 

Kitért rá: a forradalom emléke megmutatja nekünk, hogy bizalommal összefogva nagy eredményeket érhetünk el. A Harkányban indult fejlesztések az itt élők, itt dolgozók érdekét szolgálják, hiszen ők kamatoztathatják majd előnyeit a változásoknak, mely komoly összefogással és tudatosan megtervezett kemény munkával valósul meg.

 

Nem a múló lázadás szülte a forradalmat, hanem a rendíthetetlen, kristálytiszta hazaszeretet és tenni akarás – mondta Nagy Csaba. A térség országgyűlési képviselője a korábban kormány által is hangoztatott brüsszeli fenyegetettség valamint a 48-as szabad önrendelkezésért vívott csata között párhuzamot vonva kijelentette, jelenleg is a mindennapi biztonság megteremtése a cél, csupán a harcok helyszíne változott és az, hogy ezeket már nem fegyverrel vívjuk. Önrendelkezésünket és szabad akaratunkat legfőképpen a nemzetközi európai politika színterén kell védenünk – szögezte le.

 

Fotó: Kacsúr Tamás