Baranyában három település adósságátvállalása csúszik

Helyi - szerző: Kacsúr Tamás

Baranyában három településnél még nem sikerült tető alá hozni az önkormányzatok adósság-átvállalását, holott Olasz, Siklósnagyfalu és Versend is bőven ötezer fő alatti lélekszámmal bír. Ezeknél a településeknél pedig az állam elvileg száz százalékosan átvállalta az adósságállományt. A megyében két érintett településnél csak 40 százalékot áll az állam.

Országosan harminckét 5000 fő alatti lélekszámú településen csúszik az Orbán Viktor által még 2012 októberében bejelentett adósságállomány-átvállalás, melynek ismérvei között eredetileg az is szerepelt, hogy ezen települések esetén az állam 100 százalékosan vállalja át az adósságot. Ősszel még 95-100 milliárd forintot terveztek a konszolidálásra, később ez az összeg lecsökkent 74 milliárd forintra – olvasható a Világgazdaság cikkében.

Tizennégy önkormányzatnál – amelyek 5000 alatti lélekszámmal bírnak – az állam csak negyven százalékban vállalja át az adósság-állományt, Baranyában ez Alsómocsoládot és Harkányt érinti. “E településeken az egy főre jutó adósságállomány kiugróan magas (200 ezer forint feletti) és olyan célokra vállaltak kötelezettséget, melynek eredményeként megvalósuló beruházás jövedelemtermelő, vagy nem szolgálja az önkormányzati kötelező feladatok ellátását.

Az érintett önkormányzatoknál az adósságkonszolidáció teljesítésére 2013. június 28-ig kerül sor. A konszolidáció mértékének meghatározásáról, az átvállalás pontos idejéről és módjáról később fogják tájékoztatni az érintetteket” – olvasható a cikkben.

Három másik baranyai település esetén is csúszik az adósság-átvállalás, ezek a települések adósságrendezési eljárás alatt állnak: Olasz, Siklósnagyfalu és Versend. “Minden településnél az adósságrendezési eljárás lezárásakor fennálló, esedékessé váló adósságból és váltókibocsátásból eredő fizetési kötelezettséget alapul véve hajtja végre az állam az átvállalást” – derül ki a cikkből.

hvg.hu cikke szerint az adósság-átvállalás az alábbi esetekben történik meg. “Az átvállalás az önkormányzat 2012. december 31-én pénzintézetekkel szemben fennálló kölcsönből, hitelből, illetve hiteljogviszonyt megtestesítő értékpapírból és váltóból származó adósságállományát és ezen adósságnak az átvállalás időpontjáig (legkésőbb június 28-áig) számított járulékai összegét érinti. Az átvállalás nem terjed ki a támogatás előfinanszírozására, valamint az áfa, vagy egyéb bevétel megelőlegezésére szolgáló adósságelemekre és az önkormányzat által a víziközmű-társulattól átvett hitelekre.”

(Pécsi STOP, 2013. 01. 21.)