Elveszett a Dunában talált bomba

Belföldi hírek - szerző: HH

Találtak egy bombát a Duna fővárosi szakaszán, majd egy hónapig semmi sem történt, most pedig nem találják. Úgy vélik, hogy egy 100 kilogrammos második világháborús szovjet légibomba lapul a folyó mélyén.

 

Az Erzsébet hídnál egy hónappal korábban talált robbanótest miatt lakosságvdelmi intézkedésre – útlezárásokra és ideiglenes kitelepítésekre – is sor került volna, amit elhalasztottak.

 

A tervezett intézkedések bevezetése hosszú órákat is csúszhat, mert a tűzszerész búvárok egyelőre nem találják a feltételezett robbanótestet – közölte a honvédség sajtókapcsolati munkatársa. A bombát, annak GPS koordinátáit megadva egy balesetnél segédkező civil búvárcsoport tagjai találták, és a rendőrségre tettek róla bejelentést. Mintegy harminc tűzszerész a koordináták alapján egy aknamentesítő hajóról keresi, de a kutatást nehezíti, hogy az érintett szakaszon a Duna mélysége kétszerese az átlagosnak. A folyó sodrása erős és a látótávolság a nullával egyenlő, vagyis a búvárok csak tapintással tájékozódhatnak.