Csalók kérnek pénzt a kéményseprők nevében

Belföldi hírek - szerző: HH/OKF

Július elsején tizenöt megye területén a katasztrófavédelem kéményseprőipari szerve vette át a kéményseprési feladatokat, és július 18-a óta több száz kéményseprő rója az utakat a kötelező sormunkák elvégzése érdekében.

 

Az új rendszert kihasználva csalók magukat a katasztrófavédelem kéményseprőinek kiadva pénzt kérnek a munka elvégzése ellenértékeként – közölte a Katasztrófavédelem. A közleményből nem derül ki, hogy hány embert károsítottak meg illetve az ország mely területén, de felhívják a lakosság figyelmét arra, hogy az alkalmazásában tevékenykedő kéményseprők nem kérnek és nem vesznek át készpénzt az ügyféltől, erre nincs jogosultságuk.

 

A katasztrófavédelem kéményseprőipari szervezete állományába tartozó kéményseprők nem kérnek és nem is vesznek át készpénzt az ügyféltől. A megrendelésre végzett munkák díját kizárólag számviteli bizonylat ellenében, átutalással lehet rendezni. A katasztrófavédelem kéményseprőjét egyértelműen azonosítja munkaruhája és szolgálati igazolványa – figyelmeztet a Katasztrófavédelem.

 

Felhívják a figyelmet, hogy a katasztrófavédelem kéményseprő munkatársától kérjék el azok igazolványát és ellenőrizzék személyazonosságát.

 

Az új szabályozással életbe lépett új típusú kéményseprés legfontosabb újdonsága, hogy a sormunka – azaz a külön megrendelés nélkül, előzetes értesítést követően, rendszeres időközönként elvégzett kéményellenőrzés és -tisztítás, valamint a négyévente elvégzendő műszaki felülvizsgálat – ingyenes azon magántulajdonban lévő ingatlanhoz kapcsolódó kémények esetében, amely ingatlanban nincs bejelentett vállalkozás, egyéni vállalkozó, civil szervezet, és a kéményseprőipari szerv által felajánlott első két időpont valamelyikében sikerül elvégezni az ellenőrzést.

 

A megrendelésre elvégzett feladatok ellenértékét pedig kizárólag számviteli bizonylat ellenében vagy sárga csekken, átutalással lehet megfizetni.

 

A kéményseprők feladatuk végeztével a munkavégzésüket igazoló tanúsítvány kivonati példánya részeként számviteli bizonylatot és az ügyfél kérésére sárga csekket nyújtanak át. Semmilyen más fizetési módra nincs lehetőség.