Durva fegyverkezésbe kezd Oroszország

Nagyvilág - szerző: HH/MTI

Oroszország mintegy 25,33 milliárd dollárt költ 2020-ig védelmi-ipari komplexumának fejlesztésére, amivel csaknem megduplázhatja hadiipari termelését – jelentette ki a hétfői moszkvai kormányülésen Dmitrij Rogozin orosz miniszterelnök-helyettes.

 

 

Rogozin szerint az új állami programról múlt héten határozott a kormány. Új típusú fegyverekkel szereljük most fel az egész hadsereget, a fegyveres erőket, a hadiflottát – mondta Dmitrij Medvegyev kormányfő a helyetteseivel folytatott hétfői megbeszélésén.

 

A miniszterelnök rámutatott, hogy Moszkva ezt az egész világon versenyképes szinten szeretné megoldani és Oroszország meg kívánja őrizni pozícióját a globális fegyverpiacon. A világ legnagyobb fegyverexportőre az Egyesült Államok, a második helyen Oroszország, a harmadikon Kína áll.

 

Rogozin egy korábbi nyilatkozata szerint az orosz hadiipari termelés 2015-ben 13 százalékkal nőtt, a katonai rendeltetésű export értéke a tavalyi évben elérte a 14,5 milliárd dollárt, túlszárnyalva a kormányzati terveket. Januárban azt is bejelentette a miniszterelnök-helyettes, hogy Oroszország csökkenti kiadásait a szektor nem prioritásként kezelt területein.

 

Vlagyimir Putyin orosz elnök az orosz haderő és a hadiipar vezetőivel május 10-én folytatott megbeszélésén megfogalmazta azt az igényt, hogy az orosz hadsereg és flotta átfegyverzése 2016 végére elérje az 50 százalékos szintet. Az orosz elnök szerint a korszerű fegyverekkel és haditechnikával való felszereltség jelenleg 47,2 százalékos, a három évvel ezelőtti 30 százalékkal szemben.