Egyre többen tartják be a tűzvédelmi szabályokat

Helyi - szerző: GR

2012 decemberében, a karácsonyi ünnepekhez és a szilveszteri időszakhoz kapcsolódóan, a katasztrófavédelem a rendőrséggel és a fogyasztóvédelemmel együtt országosan közel 1200 ellenőrzést végzett. Az ellenőrök főleg a karácsonyi vásárokra és a pirotechnikai termékeket árusító helyekre koncentráltak, a katasztrófavédelem szakemberei a tűzvédelmi előírások betartását ellenőrizték.

A karácsonyi vásárokon az ellenőrök csaknem 740 helyen vizsgálták meg a tűzvédelmi előírások betartását. Megnézték például, hogy készenlétben tartják-e a tűzoltó készülékeket, azok megfelelőek-e, megtörtént-e a villamos berendezések tűzvédelmi felülvizsgálata, biztosítják-e a menekülési utakat. A hiányosság mértékétől függően több mint száz felhívást vagy kötelezést adtak ki az ellenőrök, ötven esetben pedig bírságolási eljárás indult.

A leggyakoribb hiányosság a tűzoltó készülékek időszakos felülvizsgálatának elmaradása és a menekülési útvonalak eltorlaszolása volt. Több esetben elmaradt a tűzvédelmi oktatás, vagy a tűzcsapok használatához szükséges felszerelések nem álltak rendelkezésre megfelelő számban.

A szakemberek országosan közel 450 pirotechnikai termékeket árusító helyet vizsgáltak meg, az ideiglenes tárolás és forgalmazás tűzvédelmi előírásainak betartását ellenőrizték. A tapasztalatok ezeknél jóval kedvezőbbek voltak, hiszen mindössze 37 esetben kellett felhívást vagy kötelezést kiadni, és mindössze egy bírságolási eljárás indult.

Az ellenőrzések során leginkább a pirotechnikai tároló konténer helytelen vagy nem a helyszínrajznak megfelelő elhelyezésével találkoztak az ellenőrök. Néhány helyen hiányzott a tűzvédelmi szabályzat, illetve a készenlétben tartott tűzoltó készülékek nem feleltek meg az előírásoknak. Volt olyan árusítóhely is, ahol a veszélyre figyelmeztető piktogramokat, feliratokat nem helyezték el.

Az elmúlt évekhez képest a szabálytalanságok száma csökkent, ami a hatóságok rendszeres ellenőrzéseinek és a pirotechnikai termékeket forgalmazó cégek jogkövető magatartásának köszönhető.

(Forrás:  Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság)