Eladta a Google a Motorolát, Lenovo a vevő

Technológia - szerző: Kacsúr Tamás

A Google éjszaka bejelentette, hogy 2,91 milliárd dollárért eladta a két éve felvásárolt Motorolát. A bejelentés mindenkit meglepett.  

 

A keresőóriás 2012-ben tett szert a mobilgyártóra 12,5 milliárdért. A mostani vevő a Lenovo, 660 milliót már ki is fizetett a Googlénak, a fennmaradó összeget három év alatt kell kicsengetnie. A szabadalmak tekintetében a Lenovo mintegy kétezer jogra tesz szert, de jópárat a Google is megtart magának, mint ahogy a mobilos szegmens legjobb ötleteit is. Ez azért csökkenti a pénzügyi veszteségét.  

 

A Lenovo részéről kevésbé meglepő a felvásárlás. Bár itthon kevesen tudják, de a Magyarországon elsősorban laptopjairól ismert kínai vállalat a Samsung és az Apple után a világ harmadik legnagyobb okosmobil-gyártója.  

 

Larry Page, a Google vezérigazgatója úgy véli, hogy a mobilok és a táblagépek piacán 2011 óta jelen levő Lenovo a Motoroly Mobility-vel komoly résztvevő lehet az Androidos mobilok platformján. Ez némileg meggyengítheti a Samsung egyeduralmát ezen a piacon.