Elkezdődött a kormányátalakítás

Belföldi hírek - szerző: HH

A miniszterelnök döntése nyomán a kormányzat munkája két kormánykabinetbe, egy gazdasági és egy stratégiai kabinetbe tagozódik a jövőben – jelentette be Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki sajtótájékoztatóján.

 

A tárcavezető kifejtette: mindkét kabinetet miniszter vezeti majd, döntéshozó és -előkészítő szervekről van szó, Orbán Viktor döntése alapján témák, ügyek tartoznak majd a kabinetekhez. A változás célja, hogy több idő maradjon a két kabinetben jelentős döntések előkészítésre, egyeztetésekre, és hatékonyabb legyen a kormányzati tevékenység, jobb legyen a kormányzás – magyarázta Lázár János.

 

Mint mondta, személyi változást miniszteri szinten nem tervez a kormányfő. A Miniszterelnökségen az államtitkári változásokat lezártnak tekinti Lázár János, de helyettes államtitkári szinten még lehet változás.

 

A két kabinet nem egy beszélgető fórum lesz, hanem egy formális döntéshozó fórum, jogi relevanciával bír a tevékenysége. A személyes sorsát illető felvetésre úgy fogalmazott: nekem úgy tűnik, hogy több munkám lesz, mint eddig, (…) érintett vagyok a két kabinet tevékenységében. Kérdésre azt is elmondta: a kabinetekre vonatkozó személyi döntések ismertetése a miniszterelnök kompetenciája.

 

A miniszter tájékoztatása szerint a strukturális kérdésekről a következő, július 20-i kormányülésen tárgyalnak. Lázár János közölte azt is, hogy a kormány a parlament állásfoglalását kéri szeptemberben a földárverésekből befolyt összegek felhasználásáról. Az erről szóló törvény még készül, emellett egy számadást készítenek az Országgyűlésnek arról, hogy hányan, milyen értékben vásároltak állami földeket. A földet a gazdáknak program várhatóan július 31-én zárul le, eddig közel 40 ezren vásároltak, közülük 30 ezren 3 hektár alatti területet. Az állami bevétel várhatóan 270 milliárd forint lesz – ismertette.