Felborult busz, autóroncsok – ezt láthatta ma, aki az M60-ason autózott – GALÉRIA

Baranya - szerző: HH/OKF

Közös katasztrófa-felszámolási gyakorlatot tartott május 11-én délelőtt az M60-as számú autóúton a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, a Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság és a Magyar Közút Nonprofit Zrt.

 

 

Nagy melegben, hatalmas területen zajlott a Baranya megyei gyakorlat. A beavatkozásban résztvevő tűzoltók saját bevallásuk szerint észre sem vették a hőséget, minden figyelmükkel a feladatra koncentráltak. Az alaphelyzet szerint ugyanis tömegbaleset történt a gyorsforgalmi úton: Budapest irányában két személyautó ráfutásos balesetet szenvedett, ezt látva egy személyszállító busz sofőrje félrerántotta a kormányt, hogy elkerülje az ütközést.

 

 

A manőver nem sikerült, az autóbusz felborult. A busz mögött haladó személyautó a szalagkorlátnak ütközött, majd kigyulladt. A balesetben többen megsérültek, ketten az autóbusz alá szorultak. Az autóbusz alá szorult embereket bábuk helyettesítették, a baleset többi sérültjét vöröskeresztes önkéntesek alakították.

 

 

Ők voltak azok, akik jajveszékelve, sírva kértek segítséget a segítségükre siető tűzoltóktól. Alakításuk kifejezetten élethűre sikerült, hiszen a Vöröskereszt arra is hangsúlyt fektet, hogy ilyen helyzetekben megteremtse a valósághoz hű lélektani helyzeteket és a feszültséget.

 

 

Ezzel a szituációval néztek szembe a pécsi, siklósi és komlói hivatásos tűzoltók, illetve a Baranya megyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat tagjai. A gyakorlat célja az volt, hogy a kárfelszámolásban résztvevők minél összehangoltabban dolgozzanak, gyorsan és precízen avatkozzanak be, azonnal és jól reagáljanak, amikor életmentés vagy műszaki mentés a feladatuk. A munkálatokat nehezítette, hogy azt speciális helyszínen, a gyorsforgalmi úton kellett elvégezni.

 

 

A szervezők csak a sávok egyikét zárták le, így a másik sávon közlekedők közvetlen közelről láthatták, mi történne, ha maguk is áldozatai, nem pedig nézői lennének egy hasonló helyzetnek.