Felkészült a vízügy, jöhet az ár

Baranya - szerző: HH

Az idei évben is sor került a Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság (DDVIZIG) vagyonkezelésében lévő vízkárelhárítási létesítmények őszi felülvizsgálatára, melynek fókuszában a vízkárok elleni védekezés volt.

 

Mint megállapították, az árvízvédelmi és a belvízvédelmi szakaszokon az DDVIZIG vízkárelhárítási védelmi képessége biztosított, a felelős szakmai egységek kiválóan felkészültek.

 

A Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság 10 ezer négyzetkilométeres területén 3200 kilométernyi vízfolyás található. Az éves felülvizsgálat során átvizsgálásra kerültek az árvíz- és belvízvédelmi művek, a kezelésünkbe tartozó dombvidéki vízfolyások és tavak létesítményei, a védelmi anyagok, eszközök megléte és állapota, a vízrajzi létesítmények és telephelyeink állapota, valamint az informatikai eszközeink működésének biztonsága.

 

A kiértékelő szakmai anyagát a bizottságokon kívül véleményezték a hatóságok, a társszervezetek, a vízi létesítmények üzemeltetői, a megyei jogú városok képviselői, valamint a Belügyminisztérium és az Országos Vízügyi Főigazgatóság képviselői is. Mint a novemberben megtartott online kiértékelő értekezlet összefoglalójában elhangzott, a 2020. évben elvégzett fenntartási munkák eredményeként az igazgatóság kezelésébe tartozó vízfolyások vízszállító képessége az engedélyben foglalt értékeknek megfelel. A gépi munkavégzések és a kiegészítő kézi munkák lehetővé teszik, hogy a kisvízfolyások vizeit biztonságosan elvezessék, így elkerülve a vízkárokat.

 

Mint ismertették, 2020-ban a folyók vízállásai következtében kialakult hidrometeorológiai viszonyok miatt árvízvédelmi készültség elrendelésére nem került sor.