Fellép a Facebook a kamuhírek ellen

Technológia - szerző: HH

Az amerikai elnökválasztást is befolyásolhatták azok az álhírek, amikhez hasonlókkal a magyar felhasználók is találkozhatnak: a legtöbb álportál a bevándorlókról és a szélsőséges mozgalmakról terjeszt valótlan híreket.

 

Általánosságban elmondható, hogy a .net, .hir, .info, .ma, .top végződésű valamint magyar nevű, .com-ra végződő oldalak egytől egyig hazugsággal traktálnak minket, amit sokan hajlamosak is komolyan venni.

 

Zuckemberg korábban tagadta a problémát, most viszont egy olyan posztot tett közzé, melyben hatékony fellépést ígér az álhírekkel kapcsolatban.

 

Eddig is volt lehetőség jelenteni a szerinte egy százaléknyi hazug posztot, de most előre szeretnék jelezni azt, hogy az emberek mit is fognak hazugságnak jelezni. Arról is beszél, hogy könnyebb lesz a valótlan állításokat jelenteni illetve bevezetik a megbízható harmadik fél intézményét, ahol független bírálók dönthetik el, valódi információt hordoz-e a poszt.

 

Részletesebb egyeztetések kezdődnek az újságírókkal és a kiadókkal, hogy közelebb kerüljenek egy-egy adott szituációhoz, a cél, hogy felszámolják az anyagi érdekeltségből származó hazugsággyárak tömkelegét.