Fideszes támogatással újrázhat Tarlós, a baloldalon még civakodnak

Belföldi hírek - szerző: GR

Ha Tarlós István főpolgármester úgy dönt, hogy a következő önkormányzati ciklusban is folytatná a munkát, a Fidesz támogatni fogja az indítását az ősszel esedékes önkormányzati választáson – közölte a kormánypárt szóvivője budapesti sajtótájékoztatóján.  

 

Hoppál Péter kérdésre azt mondta: Tarlós István elmúlt négyéves munkássága alapján a budapestiek láthatják, hogy a rendszerváltás óta soha nem volt olyan mértékű fejlődés a fővárosban, mint az elmúlt négy évben.  

 

 

 

 

A szóvivő szerint először a főpolgármesternek kell döntenie arról – várhatóan az európai parlamenti (EP-) választás után -, hogy áll az újraindulás kérdéséhez az őszi önkormányzati voksoláson, amelyen már öt évre választanak majd tisztségviselőket.  

 

Ha Tarlós István folytatná a munkát, akkor a Fidesz támogatni fogja az indítását – jelentette ki Hoppál Péter.

 

Szűcs Somlyó Mária, a Főpolgármesteri Hivatal kommunikációs igazgatója az MTI megkeresésére annyit közölt: Tarlós István főpolgármester örömmel fogadta a Fidesz szóvivőjének, Hoppál Péternek a nyilatkozatát, de kommentálni nem kívánja.  

 

Újabb „casting” indulóban a baloldalon?  

 

Az LMP-nek időben lesz főpolgármester jelöltje, lehet hogy már nyáron, de a párt számára jelenleg nem az az elsődleges feladat, hogy annak kijelölésével „bohóckodjunk” – mondta újságírók előtt Schiffer András. A társelnök az Index hírére reagált, amelyik szerint az MSZP hajlandó lenne egy LMP-s főpolgármester-jelölt támogatására, azzal a feltétellel, ha az illető egy nekik is elfogadható civil személy, aki korábban őket nem bírálta nyíltan és durván.

 

A társelnök a felvetésről azt mondta, hogy az „a kabaré kategóriája”, az LMP járja a maga útját, mert „mi eléggé megszívtuk az elmúlt három évben azt, hogy folyamatosan olyan showműsorokkal szórakoztattak minket házon belül, meg házon kívül, hogy ki, mikor kivel fog össze”.  

 

Schiffer András azzal folytatta, hogy az LMP nem álmodik sem technikai koalíciókról, sem a népakarat egyéb „meghackeléséről„. Hangsúlyozta, hogy pártjukra 270 ezren szavaztak az országgyűlési választáson, mert ezek a választók tolerálták, hogy „van ami nem eladó”. Talán az MSZP is jobban járna, ha levonná abból a következtetéseket, hogy április 6-án a baloldali ellenzéki összefogás megbukott, az LMP viszont a „lehetőségeihez képest győzött” – folytatta. A szavazók honorálták, hogy a Lehet Más a Politika kiállt az elvei mellett, hogy nem hallgattak a „szirénhangokra” és világos üzenetet küldtek „a 2006-os panoptikumnak, hogy a saját céljainkat az ő hatalmi érdekeikért soha nem fogjuk feláldozni” – jelentette ki.

 

Addig nem lesz kormányváltás, amíg az ellenzékkel azzal foglalkozik, hogy ki kivel fog össze és hogyan akarja terelgetni a választópolgárokat. „A választópolgárok nem birkák” – közölte. Egyúttal hangsúlyozta, számukra most az a legfontosabb feladat, hogy a kisebb városokban és a kistelepüléseken is kiépítsék „hídfőállásaikat”.

 

„Hagyjuk már a marhaságokat” – reagált arra a kérdésre, hogy felmerült-e Róna Péter közgazdász neve, mint főpolgármester-jelölté.