Gyámság alá kerülhetnek az önkormányzatok?

Belföldi hírek - szerző: HH

Kiszivárgott dokumentumra hivatkozik a vs.hu, amikor azt írja, hogy egy sajátos ASP rendszerhez való csatlakozáson túl második körben már központi ellenjegyzéshez kötnék az önkormányzati intézkedéseket.

 

A törvényjavaslat a parlament honlapján jelent meg, és egy olyan rendszerhez való csatlakozást takar, ami értelmében az önkormányzat nem magát a számítógépes programot vásárolná meg és telepíti fel a gépére, hanem egy szolgáltató központtól, szolgáltatásként veszi igénybe az alkalmazásokat. Az önkormányzatok a meglévő rendszereik támogatására – a kötelező csatlakozást követő időre – nem köthetnek új szerződést.

 

A tervezet szerint az önkormányzatoknak csatlakozniuk kell az állam által biztosított elektronikus információs rendszerhez – az önkormányzati ASP rendszerhez – amely lehetővé teszi az önkormányzatok gazdálkodásával kapcsolatos adatok elemzését, illetve az önkormányzati adatszolgáltatások központi alapokra helyezését.

 

Egy belső használatra szánt dokumentum sorai szerint “Minden eszközzel tagadni kell azt a nyilvánvaló lehetőséget, hogy a központilag üzemeltetett adatbázis lehetőséget biztosít a közvetlen kontrollra!”

 

A VS.hu szerint a kormánypárti falvakat és városokat is tömörítő önkormányzati szövetség az alkotmánybírósághoz fordul, ha egy mindenre rálátó informatikai rendszer bevezetésével állami felügyelet alá vonják a pénzügyeiket. A polgármesterek szerint ez az önkormányzatiság végével járhat – írja a lap.